
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Temmuz ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre, Temmuz ayında en az 144 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Temmuz ayının uzun bir süredir en fazla çocuk işçinin hayatını kaybettiği ay olduğunu belirten İSİG Meclisi, Temmuz ayında mevsimlik tarım işçiliği, çobanlık, inşaat, taşımacılık ve aile emeği gibi çeşitli işlerde çalışan 12 çocuk işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirtti. Özellikle Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında çalışan 9 çocuğun 2023-2024 eğitim öğretim döneminde iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği vurgulanan raporda, “15 yaşındaki Alperen Kocayavuz’un yüksekten düşmesi ve 16 yaşındaki Eren Dağ’ın akıma kapılması ile birlikte 2023-2024 eğitim ve öğretim döneminde MESEM kapsamında çalıştırılırken ölen çocuk sayısı 9 oldu” denildi.
‘Emekli işçiler geçim sıkıntısı nedeniyle çalışmaya devam ediyor’
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 yılını “emekliler yılı” ilan etmesine rağmen, birçok işçinin emekli olduktan sonra geçinemediği için çalışmaya devam ettiği ve bu nedenle hayatlarını kaybettiği belirtildi. Temmuz ayında 50 yaş ve üzeri 37 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği kaydedildi.
‘Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu koşulları’
Rapor, mevsimlik tarım işçilerinin maruz kaldığı zorlu koşullara dikkat çekiyor. Traktör, kapalı kasa kamyonet gibi uygun olmayan araçlarla taşınan işçilerin, yollarda ölümlerine veya yaralanmalarına neden olan kazaların arttığı belirtildi. Barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarının bile karşılanmadığı bu işçilerin güvencesiz bir şekilde çalıştıkları vurgulandı.
‘İş kollarına göre dağılım’
Temmuz ayında iş cinayetlerinin en fazla görüldüğü iş kolları, tarım ve orman sektörü oldu. Bu sektörde 41 emekçi hayatını kaybederken, inşaat ve yol işkolunda 26 işçi, taşımacılık işkolunda 20 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitidi. Diğer sektörlerde de benzer şekilde ölümler gerçekleşti, toplamda 17 farklı sektörden işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği tespit edildi.
‘Ölüm nedenleri ve yaş dağılımı’
Temmuz ayında iş cinayetlerinin başlıca nedenleri arasında trafik ve servis kazaları (33 işçi), ezilme/göçük (28 işçi), yüksekten düşme (19 işçi) ve elektrik çarpması (14 işçi) yer aldı. İş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı ise şöyle: “14 yaş ve altı 2 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 10 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 25 işçi, 30-49 yaş arası 62 işçi, 50-64 yaş arası 31 işçi, 65 yaş ve üstü 6 işçi, yaşı bilinmeyen 8 işçi hayatını kaybetti.”
2024 yılının ilk yedi ayında iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı ise şu şekilde: “Ocak ayında en az 161 işçi, Şubat ayında en az 149 işçi, Mart ayında en az 124 işçi, Nisan ayında en az 165 işçi, Mayıs ayında en az 142 işçi, Haziran ayında en az 137, Temmuz ayında en az 144 işçi.”