EmekGüncel

1 Mayıs İstanbul’da direnişle geçti

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, Taksim’e yürümek isteyen yüzlerce kişi gözaltına alındı. DİSK ve KESK’in çağrısıyla Kadıköy’de düzenlenen mitinge ise öğrenciler, işçiler ve kadınlar kitlesel katılım gösterdi.

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, iki farklı noktada gerçekleşen eylemlerle anıldı. Mecidiyeköy’den Taksim’e yürümek isteyen öğrenciler, sendika üyeleri, demokratik kitle örgütleri ve devrimciler polis saldırısıyla karşılaştı. 1 Mayıs Taksim Tertip Komitesi, en az 230 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

 Öte yandan, Kadıköy’de DİSK, KESK gibi sendikaların çağrısıyla düzenlenen mitingte on binlerce kişi bir araya geldi. Öğrenciler, işçiler, kadınlar ve LGBTİ+’lar barınma krizinden güvencesiz çalışmaya, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden ifade özgürlüğüne kadar birçok konuda taleplerini dile getirdi. Miting alanında yapılan konuşmalarda, ekonomik kriz, artan baskılar ve örgütlenme hakkının engellenmesine karşı ortak mücadele çağrısı öne çıktı.

Taksim’e Yürümek İsteyenlere Saldırı: En Az 230 Gözaltı
Tüm yasaklama ve engelleme girişimlerine, tertip komitesinin tamamının gözaltına alınmasına rağmen Mecidiyeköy’ün sokakları eylem alanına döndü. Sosyalistler, sendikalar, gençlik örgütleri, üniversite dayanışmaları polisin engelleme girişimlerine rağmen Taksim’e yürüme kararlılığını gösterdi. Polis Mecidiyeköy çevresinde çok sayıda grubu ablukaya aldı, yürümekte ısrar edenlere de saldırıp gözaltına aldı. ÇHD İstanbul Şubesi kendilerine ulaşan gözaltı sayısının 400’ü geçtiğini duyurdu.
1 Mayıs öncesinde yapılan ev baskınlarında da 230 kişi kişi gözaltına alınmıştı.
Mecidiyeköy’ün farklı noktalarından pankartlar ve sloganlarla buluşma noktasına doğru harekete geçen çok sayıda yürüyüşçü polis saldırısı ile karşılaştı.
Polis barikatı önünde direnen temsilciler heyeti ve Taksim yönüne doğru yürüyüşe geçen farklı noktalardaki gruplar polis ablukası ile durdurularak gözaltına alındı.
Taksim çağrısı yapan Yeni Demokrat Gençlik (YDG) ‘de “Tek sandığın isyancı gençliğin kendisi” şiarıyla Mecidiyeköy’de okurlarıyla bir araya geldi. Taksime doğru yürümeye başlayan YDG okurlarına da polis saldırdı.
İlk saldırıda 18 kişinin gözaltına alındığını belirten YDG, ara sokaklara  dağılarak tekrar toplantı ve ikinci saldırı daha gerçekleşti.
İkinci saldırıda 6 kişinin gözaltına alındığını ve saldırılar sırasında polisin okurlara silah çektiğini aktardı.

Tertip komitesi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Halk yasağı tanımadı, binlerce emekçi Taksim’e yürüdü!

1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde Taksim’i yasaklayan AKP iktidarına karşı İstanbul sokaklarına çıkan binlerce emekçi Şişli’nin her tarafını eylem alanına çevirdi. 1 Mayıs öncesi gerçekleşen bütün baskılara, dünden beri bütün İstanbul’u kapatmaya yeltenen polis kuşatmasına ve tertip komitemizin üyelerinin gözaltına alınmasına rağmen sokaklar direnişle doldu. Emeğe saldıran, halkı yoksullaştıran ve İstanbul’u talan eden yağmacılara karşı Taksim’e yüründü.

Halk “1 Mayıs alanı Taksim’dir” demişti. Bu iradeyi gösteren, anayasal hakkını kullanan ve emeğine sahip çıkan binlerce yurttaş polis şiddetine maruz kaldı, 400’den fazla insanımız gözaltına alındı. Polis güçleri eyleme gelsin ya da gelmesin; Şişli’de bulunan herkesi hedef almasına rağmen halkı ve gençleri sindiremedi. Sloganlarımız ve pankartlarımız her sokakta boy gösterdi.

Şimdi ise gözaltına alınan arkadaşlarımıza sahip çıkma zamanı. Herkes bilmeli: Eylem yapmak da suç değildir haklar ve özgürlükler için mücadele etmek de. Taksim’e yürüdükleri için gözaltına alınan bütün yurttaşlar serbest bırakılmalıdır.

Tekrar altını çiziyoruz: Haklı olan halktır, doğru olan haklarımız ve özgürlüklerimiz için Taksim’e yürümektir; azınlık olan ise bizlere engel olanlardır. “Taksim hakkımızdır” demiştik, haklar da sadece mücadele ederek alınır. Özgürlük için, eşitlik için, insanca bir yaşam için gelecek yıl daha güçlü, daha kalabalık gelecek; yasaklanan meydanımızı halka açacağız.

Taksim emeğin hakkıdır, hakkımızı alacağız!

Kadıköy’de Kitlesel Miting: İnsanca bir yaşam ve gelecek için mücadeleye
Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde “Emek, barış, demokrasi, adalet için biz kazanacağız” şiarıyla Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda kutlandı.
 Kadıköy’deki mitinge İşçi Emekçi Birliği bileşeni ana pankartı arkasında Partizan, SMF, BDSP, İşçi-Sen, Yeni Dünya İçin Çağrı, Söz ve Eylem, DKD-Der, KÖZ, Odak, Bolşevik Leninistler ve Kaldıraç yürüdü.
Söğütlüçeşme Kolunda KESK, İşçi Emekçi Birliği, Dem Parti, TKP, TKH, Pir Sultan Abdal Ataşehir Şube ve Sodap yürüdü. Haydarpaşa kolunda ise DİSK, TTB, TMMOB, CHP ve DSİP yürüdü.
Partizan “Halkın isyanıyla, Halk iktidarı için ileri!” şiarını yükseltti. Partizan, okurları, ev baskınlarında gözaltına alınan Partizan okuru Nurgül Uci ile Özgür Gelecek muhabiri Perihan Erkılıç’ın serbest bırakılmasını talep etti.
Partizan kolunda, “Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan”, Birleşen işçiler yenilmezler”, Faşizme isyan, halka önder Partizan”, Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya sloganları atıldı. Yol boyunca AKP-MHP ayrıştırıcı politikalarına dikkat çekilerek halk hareketlerine vurgu yapıldı.
Mitingde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Edirne Cezaevi’nden Selahattin Demirtaş’ın gönderdiği mektuplar okundu.
Bir üniversite öğrencisi, “Bugün bu ülkenin emekçisinin, işçisinin, öğrencisinin sesi olma günü. Gençliğin hayalleri yurt köşelerinde çürütülüyor. Üniversite sınavlarında hayalini kurduğumuz geleceğin yerine bugün barınacak yurt bulamıyoruz sözleriyle gençliğin barınma ve geleceksizlik sorununa dikkat çekti.
İşinden atılan ve günlerdir grevde olan Esenyurt Belediyesi işçilerinden Günay Yıldız, “Bu ses sadece benim değil. Birbirine omuz verenlerin sesidir. Sendikalarımıza sahip çıkıyoruz. Kurtuluş yok tek başına; ya hep beraber ya hiçbirimiz,” dedi.
Kadınlar ve LGBTİ+’lar adına söz alan Hatice Yayla ise kadın emeğinin görünmezliğine ve eşitsizliğe vurgu yaptı: “Bu ülkede kadın olmak sadece yoksulluğu yaşamak değil, eşitsizliğin ve şiddetin her biçimiyle mücadele etmektir. Kadın mücadelesi LGBTİ+ mücadelesinden ayrı değildir. Barış bizim için silahların susması değil; eşitliğin, adaletin ve kimliklerimizin tanınmasıdır.”

 

Öğrenciler, Şişli’de gözaltına alınırken işkence gördüklerini belirterek bu durumu sloganlarıyla miting alanında da dile getirdi. Sloganlarına cevapsız kalmayan tertip komitesi de “Şişli’de gözaltı var işkence var” sloganları attı.
Miting, Grup Munzur’un Türkçe ve Kürtçe şarkılarıyla, sloganlar ve halaylarla son buldu.
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu