
İran’da faaliyet yürüten 16 insan hakları örgütü, idam edilme riskiyle karşı karşıya olan 85 Beluc hakkında ortak yazılı açıklama yaparak, infazların durdurulması için acil uluslararası müdahale çağrısında bulundu.
Ortak açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti’nde, özellikle etnik ve dini azınlıklara karşı ölüm cezasının sık ve ayrımcı bir şekilde kullanılması endişe vericidir. Uzun zamandır yapısal ve sistematik ayrımcılıkla karşı karşıya kalan Beluc toplumu, şimdi her zamankinden daha fazla keyfi ve adaletsiz yargı süreçlerinin hedefi haline gelmiştir” denildi.
85 Beluc tutsağın adil yargılanmadığı, avukata erişim hakkının tanınmadığı ve bu kişilerin infaz edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.
Açıklamada, “Güvenilir yerel ve uluslararası raporlara göre, 85 tutuklu bir avukata ve adil bir yargılamaya erişim olmaksızın yargılanmış ve idam edilmenin eşiğindedir. Bu cezaların infazı yalnızca büyük bir adaletsizliğin açık bir örneği değil, aynı zamanda ülke genelinde azınlıklara yönelik korkunç bir baskı ve adaletsizlik mesajıdır” denildi.
İran’ın taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırı şekilde hareket ettiğinin vurgulandığı açıklamada, İran yetkililerinden infazların durdurulması talep edilirken, BM ve uluslararası insan hakları kurumları da acil harekete geçmeye çağrıldı:
“Zaman çok önemlidir. Birleşmiş Milletler, diplomatik misyonlar ve sivil toplum da dahil olmak üzere tüm uluslararası insan hakları aktörlerini bu insanlık trajedisini önlemek için acil ve koordineli bir şekilde harekete geçmeye çağırıyoruz.”
Açıklamanın altında imzası bulunan 16 kurum ise şunlar:
Beluc Aktivistleri Kampanyası (BAC), Kürdistan İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Savunucuları Merkezi, İran İnsan Hakları Örgütü, İran İnsan Hakları Dokümantasyon Merkezi, İran İçin Birlik, Hep Birlikte İnfazlara Karşı Koalisyon (ECPM), İran-Ahraz’daki Azerbaycan Halkının İnsan Hakları Derneği, Kürdistan İnsan Hakları Ağı, İran’da Herkes İçin Tüm İnsan Hakları, Hengaw İnsan Hakları Örgütü, Kurdpa, Shivar Haber, Siamak Pourzand Vakfı, Belucistan İnsan Hakları Grubu, Ahvaz İnsan Hakları Örgütü.