
Katliam, 31 yılında İzmir’de Alevi Dernek ve Vakıfları ile aralarında Partizan’ın da olduğu emek ve demokrasi güçlerinin çağrısıyla gerçekleştirildi. Alsancak sokaklarında 31 yıl önce Sivas’ta katledilenleri andı.
Kıbrıs Şehitleri Caddesinde üzerinde Sivas’ta katledilen 33 canın fotoğrafının olduğu, “Her yer Madımak, her yer yanıyor. Unutmadık, unutmayacağız” pankartı ve “Sivas’ı unutma unutturma”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar”, “Sivas için adalet Suruç için adalet” sloganlarıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne dek yüründü.
Açıklamada konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Ege Bölge Sorumlusu Bahar Kaplan, Madımak Katliamı’nın insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve zaman aşımı kararını kabul etmediklerini vurguladı. Katliamın üzerinden geçen 31 yılın 22 yılında AKP iktidarının olduğunu anımsatan Kaplan, “İktidarlarının ilk gününden beri de katliamcı zihniyetin lehinde taraf olmuştur. Katillerin avukatlığını yapanları milletvekili yaparak işe başlayan AKP, sonunda suçları sabit olan ve hüküm giyen katilleri de affederek serbest bırakmıştır. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suç olan bu katliamın yapıldığı Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması yönündeki taleplerimizin karşılanması bir yana, cezaevinde kaç kişinin tutuklu olduğuyla ilgili dahi bilgi verilmemektedir. Şu günlerde siyasette normalleşmeden bahsedilmektedir. Eğer normalleşme adına bir adım atılacaksa işe, Diyanet İşleri’nin bütçesini tamamen sıfırlayarak, okullarda zorla verilen din derslerini kaldırarak, Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilerek, AHİM’in Aleviler ile ilgili verdiği kararları uygulayarak ve Madımak Oteli’ni utanç müzesi yaparak başlanmalıdır” dedi.
Kaplan daha sonra ölümsüzleşen Muhlis Akarsu, Muhibe Akarsu, Gülender Akça, Metin Altıok, Mehmet Atay, Sehergül Ateş, Behçet Sefa Aysan, Erdal Ayrancı, Asım Bezirci, Belkıs Çakır, Serpil Canik, Muammer Çiçek, Nesimi Çimen, Carina Cuanna Thuijs, Serkan Doğan, Hasret Gültekin, Murat Gündüz, Gülsüm Karababa, Uğur Kaynar, Asaf Koçak, Koray Kaya, Menekşe Kaya, Handan Metin, Sait Metin, Huriye Özkan, Yeşim Özkan, Ahmet Özyurt, Nurcan Şahin, Özlem Şahin, Asuman Sivri, Yasemin Sivri, Edibe Sulari, İnci Türk’ün isimlerini saydı.
Anma açıklamanın ardından sloganlarla Gündoğdu Meydanı’na yapılan yürüyüşle devam etti. Burada son olarak Sivas’ta 31 yıl önce katledilen 33 can anısına denize bırakılan karanfillerle son buldu.
DERSİM
2 Temmuz 1993 Madımak Katliamı’nın 31. yılında Dersim’in Nazimiye ilçesinde bulunan Düzgün Baba Cemevi’nde bir anma düzenlendi. Katliamda yaşamını yitirenlerin anısına çerağlar uyandırılıp lokmalar pay edildi. Pirlerin ve anaların Gülbeng (gulbang) verdiği etkinliğe çok sayıda kişi katıldı.
Anmada Sivas’ta katledilenlerin isimleri tek tek okunarak ‘burada’ ve ‘yaşıyor’ denildi. Düzgün Baba Cemevi’nde Yol erkân hizmeti yürüten pir Kazım Açıktepe bir konuşma yaparak katliamı kınadı.
Açıktepe, “Dünyada ve ülkemizde yaşayan halklar, inançlar arasında barış, huzur, dostluk ve kardeşliğe vesile olsun. Hiç bir coğrafyada çocuklar ölmesin, analar ağlamasın, acılar son bulsun” dedi.
MALATYA
Sivas Katliamı’nın 31. yıldönümünde katledilenler, Malatya Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şubesi, Demokratik Alevi Derneği (DAD), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Eğitim-Sen Şubesi ve birçok DKÖ tarafından Malatya Emeksiz Kavşağı’nda anıldı.
Paşaköşkü’nden Emeksiz üst kavşağına doğru yürüyen kitle, Sivas Madımak Oteli’nde 33 canın dinci, ırkçı ve yobazlar tarafından yakılarak katledilmesini kınamak için burada açıklama yaptılar.
Malatya Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Latife Ulutaş, “2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı’nın üzerinden 30+1. yılındayız. Acımız ilk günkü kadar taze, öfkemiz ise her geçen gün katlanarak büyüyor. Örgütümüz ve aileler başta olmak üzere Alevi kurumlarının, emek ve demokrasi güçlerinin, insan hakları savunucularının 31 yıldır, yılmadan usanmadan sürdürdüğü adalet mücadelesi, aynı zamanda dünyada eşine az rastlanır bir direnişin tarihidir. Bu mücadele ve direnişin tarihini yazanlara aşk olsun” dedi.
ADIYAMAN
Adıyaman Demokrasi Parkı’nda bir araya gelen Emek ve Demokrasi Platformu, 1993’de Madımak Oteli’nde gerici, yobaz ve şeriatçı grup tarafından katledilenleri andı.
Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamayı okuyan Dilan Güler, “2 Temmuz 1993’te yaşanan Sivas Katliamı’nın üzerinden 31 yıl geçtiğini belirterek, “31 yıl önce Madımak Oteli’ne düşen ateş yüreğimizi dağlamaya devam ediyor” dedi.
ANKARA
Sivas katliamının 31. yılında Dikmen’de bir anma düzenlendi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısıyla Beşevler Kavşağı’ndan Anıtpark’a yüründü.
Beşevler Kavşağından Anıtpark’a yürüyüşte sık sık “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Sivas’ın hesabı sorulacak”, “Sivas’ı yakanlar, AKP’yi kuranlar” sloganları attı.
Saygı duruşuyla başlayan anmada Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nurullah Esat Ünsal, “Katliamlar ancak yüzleşilirse aydınlatabilinir. Siyasal islamla ülkeyi yönetmek isteyenler laikliğe savaş açıyorlar. ÇEDES ile eğitimi tarikatlara, çocukları imamlara bıraktılar. Biz yeni maarif modeli tanımıyoruz. Aleviliğin içini boşaltmak için başkanlık kurdular. Türkiye’nin en gerici dinci yapının içinde toplum ayrıştırılmaya devam ediliyor. Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir. Madımak Oteli müze olmalıdır. Sivas’ı unutmadık unutmayacağız. Sivas’ın ışığı sönmeyecek” dedi.
PSAKD Genel Sekreteri İsmail Ateş, “İnsanlığa karşı işleyen suçlarda zaman aşımı olur mu? Biz zaman aşımı kararını kabul etmiyoruz. Alevilik içerisine sünniliği mayalamaya çalışıyorlar. Bize diz çöktürmeye çalışıyorlar. Biz kimsenin karşında diz çökmedik. Biz bu davanın peşini bırakmayacağız” dedi.
Eyleme, PSAKD, Alevi dernekleri, köy dernekleri, 10 Ekim Barış Derneği, KESK ve bağlı sendikalar, Ankara Tabip Odası, TMMOB, DEM Parti, CHP, EMEP, Sol Parti, TİP, Yeşil Sol Parti, Halkevleri ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü katıldı.
Dikmen
Dikmen’de 2 Temmuz için çok sayıda kişi Pir Sultan Abdal’ın eski şubesi önünde toplandı. Söz alan Pir Sultan Abdal Ankara Şube Başkanı Cansu Erice, adaletin sağlanması için mücadele edeceklerini kaydetti. Kitle, Dikmen 2 Temmuz Anıt Parkı’na yürüdü. Yürüyüş ardından yüzlerce kişi parkta toplandı. Konuşmalar ardından Mercan Erzincan, Gökhan Kılıç, Murat Gültekin ve Onur Biçer sahne aldı.
ANTALYA
Antalya Alevi Bileşenleri ve Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla bir araya gelenler, Sivas katliamının 31. yılında 33 canı andı. Attalos Meydanında bir araya gelenler, üzerinde 33 canın fotoğrafının olduğu “Madımak utanç müzesi olacak” yazlı pankartı açarak, Madımak’ta katledilenler anısına saygı duruşunda bulundu.
Basın metnini okuyan Zeynep Şahin, “Devlet, Maraş, Sivas, Çorum, Dersim, Malatya katliamlarında olduğu gibi Madımak katliamı ile de yüzleşmediği için Gazi, Ümraniye, 10 Ekim, Roboskî, Suruç gibi katliamları yaşadık. Katliamlar, ancak amasız fakatsız yüzleşilerek aydınlatılabilir. Katliamların arkasındaki gerçek faillerin açığa çıkarılması için bu bir zorunluluktur. Adalet talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz ve gerçek sorumluların yargılanması için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.