EmekGüncel

28 Nisan’da Çocuk İşçiliğe Karşı Haykırdılar: “Bu Düzeni Değiştireceğiz!”

İstanbul Kadıköy'de, 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’nde bir araya gelen İSİG Meclisi ve İstanbul Tabip Odası, bu yılın çağrısını "Çocuk İşçiliği ile Mücadele" olarak açıkladı.

Süreyya Operası önünde toplanan kalabalık, “Çocuk işçiliği görünmez kılınamaz, bu düzen değişecek!” mesajı verdi. Ayrıca İSİG Meclisi ve Tabip Odası eylemine üniversite öğrencileri ve lise öğrencileri de destek verdi.
İstanbul Tabip Odası ve İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yaptığı açıklamada, AKP iktidarı boyunca çocuk işçiliğin arttığına ve devlet politikalarıyla görünmez kılınmaya çalışıldığına dikkat çekildi.

TÜİK verilerine göre, 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılım oranının 2022’de yüzde 18,7 iken, 2024’te yüzde 24,9’a çıktığı belirtilerek, “Resmi rakamlar 970 bin çocuk işçiden söz ediyor. Ancak kayıt dışı çalışanlar ve MESEM kapsamında çalıştırılanlar eklendiğinde, bu sayı 3 ila 4 milyonu buluyor” denildi.
Çocuk İşçiliğin Acı Tablosu: İş Cinayetleri
Açıklamada, çocuk işçiliğin en trajik boyutunun iş cinayetleri olduğunun altı çizildi. Son 12 yılda en az 764 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği, eksik kayıtlar da göz önünde bulundurulduğunda bu sayının AKP dönemi boyunca en az 1000 çocuğa ulaştığı ifade edildi.
Çocuk işçilerin kimler olduğuna da dikkat çekildi: “Tarlada ailesiyle çalışanlardan, okul yerine sanayide eğitim adı altında çalıştırılan MESEM çocuklarına, sokakta mendil satanlardan, paket servisinde çalışan moto kuryelere kadar geniş bir yelpazede çocuklar sömürülüyor.”
Kapitalizmin Ucuz İşgücü: Çocuklar
Etkinlikte yapılan konuşmalarda, çocuk işçiliğin geçici bir sorun olmadığı, aksine Türkiye kapitalizminin ucuz, örgütsüz işgücü ihtiyacının bir sonucu olduğu vurgulandı. “Aile yılı ilanları da, üç çocuk çağrıları da bu politikaların bir parçasıdır” denildi.
Özellikle sanayi ve inşaat sektörlerinde çocuk işçiliğin arttığına işaret eden açıklamada, “Kırsal yoksulluk devam ederken, çocuk işçilik AVM’lere, sanayi sitelerine, şantiyelere taşındı. Eğitim adı altında meşrulaştırılsa da çocuk işçi ölümleri gizlenemiyor” ifadeleri kullanıldı.
Son olarak, çocuk işçiliği ortadan kaldırmak için üç temel talep dile getirildi:
*Çocuk işçilik yasaklanmalı, mesleki eğitim kamusal denetime tabi olmalı.
*Eğitim parasız, bilimsel ve yaşama uygun hale getirilmeli.
*Çocukların yaşadığı alanlar uyuşturucu ve çeteleşmeden temizlenmeli.
İstanbul Tabip Odası ve İSİG Meclisi, “Bu talepler için örgütlenecek, mücadele edecek ve bu düzeni değiştireceğiz!” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu