
Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi’nde bulunan 30 yıllık tutsak bulunan Sadık Hasan’ın tahliyesi, İdare ve Gözlem Kurulu tarafından ikinci kez ertelendi. Kurul, Hasan’ın “pişmanlık” dayatmasını reddetmesini ve suçu kabul etmeyişini gerekçe göstererek tahliyesini 3 ay erteledi.
17 Ocak 1995’te gözaltına alınan ve 24 Haziran 1999’da müebbet hapis cezasına çarptırılan Hasan, cezasını 9 Ocak 2024’te tamamladı. Ancak İdare ve Gözlem Kurulu, tahliye öncesi 8 Ocak’ta yaptığı değerlendirmeyle tahliyesini 6 ay erteledi. Bu sürenin dolmasının ardından 8 Temmuz’da yeniden toplanan kurul, Sadık Hasan’ın disiplin cezası bulunmadığını ve “iyi halli” olduğunu tespit etti. Buna rağmen, Hasan’ın atılı suçu kabul etmemesi, “pişman olmadığını” ifade etmesi ve benzer suçtan tutsak kişilerle aynı koğuşta kalmayı sürdürmesi gerekçesiyle tahliyesini bu kez de 9 Ekim’e erteledi.
“Anayasaya aykırı”
Sadık Hasan, yaşananları DEM Parti Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu (İHİK) üyesi Nevroz Uysal Aslan’a iletti. Aslan, durumu İHİK gündemine taşıyarak kurul kararının Anayasa’nın 38’inci maddesine aykırı olduğunu belirtti. Aslan, kimsenin kendisini suçlayan bir beyanda bulunmaya zorlanamayacağını vurguladı.
“Fiilen yeniden cezalandırma”
Aslan, Sadık Hasan’ın suçu kabul etmeye zorlandığını, aksi durumda özgürlüğünün sürekli ertelendiğini ifade etti. “Bu, açıkça anayasal güvence altındaki susma hakkının ve adil yargılanma ilkesinin ihlalidir” diyen Aslan, infaz uzatma gerekçesi olarak kullanılan “örgütle bağını koparmama” ifadesinin soyut, delilsiz ve keyfi bir varsayım olduğunu belirtti. Bu uygulamanın yargı yetkisinin idari kurullara devredilmesi anlamına geldiğini, dolayısıyla hukuk devleti ilkesinin ağır biçimde ihlal edildiğini söyledi.
Nevroz Uysal Aslan, İHİK’in konuyu incelemesini talep etti ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sundu.