GüncelKadınLGBTİ+

Gece Yürüyüşü Eylem Komitesi: Gözaltına alınanlar işkenceye maruz kaldı

Feminist Gece Yürüyüşü Eylem Komitesi, polislerin gözaltına alınan kadın ve LGBTİ+'lara yönelik uyguladığı hak ihlallerini açıkladı.

Komite, gözaltına alınan kişilere şiddet uyguladığını ve cinsiyetçi hakaretlerde bulunulduğunu belirtti. Feminist Gece Yürüyüşü Eylem Komitesi, 23’üncüsü 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü sırasında yaşanan hak ihlallerine dair Beyoğlu’nda bulunan Feminist Mekan’da açıklama gerçekleştirdi.

Feminist Gece Yürüyüşü Eylem Komitesi’nden Zeynep Demirkol, 23 yıldır düzenlenen yürüyüşün bu yıl da baskı, yasak ve engellemelere rağmen kadın ve lubunyaların kitlesel katılım gösterdiğini belirtti.

2003 yılından beri devam eden gece yürüyüşlerin 2019 yılı itibariyle çeşitli yöntem ve gerekçelerle yasaklanmaya çalıştığını belirten Zeynep Demirkol, ” Yürüyüşü engellemek adına pek çok anayasal hak ihlal edilirken eyleme katılan feministler kötü muamele ve polis şiddetine maruz kalıyor.

7 Mart Cuma günü mesai bitiminde Beyoğlu Kaymakamlığı, yaptığı açıklamayla, hukuk dışı bir biçimde, 8 Mart günü Beyoğlu ilçesinde her türlü eylemi yasakladığını duyurdu. Oysa daha geçen yıl, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yani istinaf, 2022 yılında valilik ve kaymakamlığın verdiği yasak kararını iptal ederek ‘Barışçıl toplantı hakkının uygulanmasını kolaylaştırmak ve muhafaza etmek devletin görevidir’ ve ‘Toplantı ve gösteri yürüyüşünün yapılacağı mekânın seçiminin kural olarak düzenleyicilerin takdirinde olması gerekmektedir’ demişti” ifadelerini kullandı.

“Tekmelenen ve yumruklanan arkadaşlarımız oldu”

Yasakların ve engellerin hukuksuz olduğunu ifade den Feminist Gece Yürüyüşü Eylem Komitesi Nevruz Özçelik ise gösteri ve yürüyüş hakkının anayasal bir hak olduğunu hatırlattı. Yürüyüşte gözaltına alınan kadınlara yönelik fiillere işaret eden Nevruz Özçelik, “Feminist isyan ve coşkuyla gerçekleştirdiğimiz yürüyüşümüzü Cihangir Caddesi’nde basın açıklamamızı okuyarak bitirdik. Yürüyüşün basın açıklamasının ardından bittiğini, dağılacağımızı kendimiz anons ettik ve onca kalabalıkta, hep beraber eylemin bitimini örgütledik. Polisin yol kapatmaları, barikatlardan insanları neredeyse teker teker bırakması ve eylemin bitmesini kendi eliyle zorlaştırması yüzünden yavaş yavaş dağılırken yaklaşık 200 arkadaşımız polisler tarafından tamamen keyfi bir biçimde çembere alındı ve hareket etmelerine izin verilmedi.

Ardından 112 arkadaşımız ters kelepçelenerek, itilerek, cinsiyetçi hakaretlerle, kelepçeli halde gözaltı aracına dayanarak gözaltına alındılar. Araç içinde şiddet uygulayan polislerin yüzü görünmesin diye ışıklar kapatılarak tekmelenen ve yumruklanan arkadaşlarımız oldu. Söz konusu polisler teşhis edilemesin diye ışık açılmadan araçtan indirildi. Saatlerce tam olarak kaç kişinin gözaltına alındığını dahi öğrenemedik, hastane ve emniyet süreçlerinden avukatlar da dışlandı.

Alınan herkes İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirilene kadar avukatlara bilgi verilmedi, içeri alınmadılar. Sabaha kadar takip ettiğimiz arkadaşlarımızdan, yaklaşık yedi saat boyunca su, tuvalet, yemek gibi ihtiyaçlarının karşılanmadığını, uzun süre ters kelepçeyle ve karanlıkta bekletildiklerini ve avukat görüşlerinin engellendiğini öğrendik” diye konuştu.

“Gözaltına Alınanlar Kötü Muameleye Maruz Kaldı”

Avukat Gülyeter Aktepe, Feminist Gece Yürüyüşünde gözaltına alınanların kötü muameleye maruz kaldığını belirtti.

Aktepe, yetersiz koşullarda işlem yapıldığını ve emniyetin süreci zorlaştırdığını ifade etti. Gözaltına alınanların, temel ihtiyaçlara erişemediği gibi, ters kelepçeyle muayeneye götürülenlerin olduğunu ve cinsel şiddetle ve tacize uğradığını aktaran Komite, “Bize başvurun hukuki sürecinizi takip edelim” dedi. Komite, 8 Mart’taki gece yürüyüşü sırasında gözaltına alınanlara sağlık kontrolü sırasında polisleri alandan çıkarmayan doktorlar hakkında, İstanbul Tabip Odası ve Tabipler Birliği’ne şikâyette bulunacak. Ayrıca emniyette yaşanan hak ihlalleriyle ilgili suç duyurusunda bulunulacak.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu