EmekGüncel

Aile hekimleri ve sağlık çalışanları 6-10 Ocak’ta yeniden iş bırakacak

Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı 6-10 Ocak 2025 tarihlerinde yeniden iş bırakacaklarını açıkladı.

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki gösteren aile hekimleri, sağlık çalışanları ve ebeler, Kasım ve Aralık aylarında gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemlerinin ardından, 6-10 Ocak 2025 tarihlerinde yeniden iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu.

Aile hekimlerinin yanı sıra, ikinci ve üçüncü basamak hastanelerdeki hekimler de 8 Ocak’ta dayanışma amacıyla greve gidecek. Yapılan açıklamalarda, Sağlık Bakanlığı’na seslenen sağlık çalışanları, yönetmeliğin geri çekilmesini ve sorunlar çözülene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirttiler.

‘Haklıyız, kararlıyız’

Türk Tabipleri Birliği, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF) ve Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası gibi sağlık meslek örgütleri ortak bir açıklama yaparak, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı tepkilerini dile getirdi. Açıklamada, sağlık alanında yaşanan sorunlara ve özellikle “yenidoğan çetesinin” ardından görünür hale gelen büyük problemlere dikkat çekildi.

Açıklamada, “Sağlık emekçilerinin örgütleri olarak, sağlık sistemindeki büyük sorunların çözülmesi için birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini biliyoruz” denildi. Ayrıca, sağlık bakanlığının performans ve ödeme yönetmeliğiyle sağlık sorunlarını çözmek yerine, bu sorunları daha da karmaşık hale getirdiği ifade edildi.

Bakanlık, “yanlıştan dönmeli”

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın yanlışta ısrar ettiği vurgulandı: “Bakanlık, bilimsel çalışmalardan ve dünya örneklerinden yola çıkarak getirdiğimiz kalıcı çözüm önerilerini duymazdan gelmekte, yanlışta ısrar etmektedir. Bakanlık bu yanlışlardan dönmelidir,” denildi. Ayrıca, Kasım ayında gerçekleştirilen 3 günlük iş bırakma eylemi ile elde edilen bazı geri adımların yeterli olmadığı ifade edildi. Bakanlık, bu geri adımları geçici olarak ertelediğini belirtti, ancak sağlık çalışanları bu adımların yeterli olmadığını belirtiyor.

Talepler

Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının talepleri şöyle sıralandı:

• Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımının kamu tarafından sağlanması.

• Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği bir sistemin inşa edilmesi ve aile sağlığı merkezlerinin sayısının artırılması.

• Aile sağlığı merkezlerinde, nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen ve diğer sağlık çalışanlarının görevlendirilmesi.

• Aile sağlığı çalışanlarına, maaşların kesilmeyeceği, insanca yaşamaya yetecek düzeyde ve emekliliğe yansıyacak tek bir kalemden oluşan maaş ödemesi yapılması.

• Sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik etkin ve caydırıcı tedbirler alınması, etkili bir şiddet yasasının çıkarılması ve sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması.

‘Emeğimizin hakkını istiyoruz’

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “Son çıkan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, mesleki haklarımızı ve iş güvencemizi derinden zedelemektedir” diyerek yönetmeliği eleştirdi. Mengücük, maaşların yüzde 60’ının performans hedeflerine dayalı olarak belirlendiğini, bunun da adaletsiz bir uygulama olduğunu belirtti. Ayrıca, iş güvencesinin ve emeklilikteki güvenliğin tehlikeye girdiğini vurgulayan Mengücük, hedeflerin ulaşılabilir olmaması nedeniyle maaşların keyfi olarak düşürüldüğünü ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin tehlikeye girdiğini söyledi.

‘Sağlık hizmetlerinin doğasına aykırı’

Mengücük, aile hekimlerinin sorumluluğuna bırakılan başvurmayan hastaların durumunun, sağlık hizmetlerinin doğasına aykırı olduğunu ifade etti. Performansa dayalı ödeme sistemine karşı olduklarını belirten Mengücük, sağlık çalışanları için sabit ve emekliliğe yansıyan tek bir maaş talep ettiklerini söyledi.

‘Eylemler devam edecek’

Mengücük, bugüne kadar Sağlık Bakanlığı’na yapıcı öneriler sunduklarını ve hukuki yollara başvurduklarını hatırlatarak, “Sağlık Bakanı ve yardımcılarının kayıtsız tavırları tahammül sınırlarımızı aşmıştır” dedi. Bu sebeple, 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında 5 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini belirtti. Mengücük, sağlık çalışanlarının emeğinin ve insan yaşamının değerli olduğunu vurguladı. “Adil çalışma koşulları, nitelikli bir sağlık hizmeti ve hak ettiğimiz sosyal güvenceler, yalnızca aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının değil, toplum sağlığının da temel dayanağıdır” diyerek Sağlık Bakanlığı’nı adaletsiz yönetmeliği derhal geri çekmeye çağırdı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu