EmekGüncel

SES Antalya Şubesi’nden iş bırakma eylemi: ‘Üretimden gelen gücümüzü kullanmak zorundayız’

SES Antalya Şubesi, kamu sağlık kurumlarında çalışan ağız ve diş sağlığı emekçilerinin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde çalışan sağlık emekçilerinin karşılaştığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. SES üyeleri, Meltem Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelerek, sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunların çözülmesi için seslerini yükseltti.

Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, basın açıklamasında, “Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri verilen tüm kamu sağlık kurumlarında çalışan sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm bulunmasını aksi takdirde fiili ve meşru eylemlerini artırarak devam ettireceklerini” belirtti. İçöz, Sağlıkta Dönüşüm programının sağlık emekçileri üzerindeki olumsuz etkilerine de vurgu yaparak şunları söyledi: “Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarına yönelik etkilerini günümüzde çok daha derinden yaşıyoruz.”

Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde karşılaşılan başlıca sorunlar arasında yüksek MHRS sayıları, kısıtlı çalışma süreleri, eksik istihdam, sağlıksız ve güvenli olmayan çalışma koşulları, düşük ücretler ve tükenmişlik yer alıyor. İçöz, bu koşullar altında, “Artık hizmet üretemez duruma geldik” diyerek, “Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri verilen tüm kamu sağlık kurumlarında hizmet üretmiyoruz” ifadelerini kullandı.

SES, sağlık emekçilerinin taleplerini sıraladı:

  • Mesleki özerklik kaybı ve karar alma süreçlerinde yer alamama,
  • Emeğinin karşılığını alamama, düşük ücretler ve eşitsizlik,
  • MHRS sistemindeki aksaklıklar ve hastaların sağlık hizmetine erişiminin engellenmesi,
  • Kötü kalitedeki malzemeler ve altyapı eksiklikleri,
  • Mesleki gelişim eksiklikleri,
  • Ücret adaletsizliği ve fazla iş yükü.

Şükran İçöz, sağlıkta şiddetin artan bir sorun haline geldiğini de vurgulayarak, “Randevu talepleri karşılanamıyor, hekimler ve sağlık emekçileri çalışamaz duruma getiriliyor. Bakanlık karşılanamayan randevulara daha fazla randevu vererek hem sağlık emekçilerini hem de hastaları zor durumda bırakıyor” dedi.

Eylemde ayrıca, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi ve sağlık turizmi uygulamalarına karşı da durulması gerektiği ifade edildi ve kamuda ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin tüm halk için ücretsiz ve erişilebilir olmasını gerektiği vurgulandı.

Sağlıkta dönüşümün, sağlık emekçilerini ve halkı karşı karşıya getiren bir sistem yarattığını belirten İçöz, SES’in fiili ve meşru eylemlerinin artarak devam edeceğini duyurdu. 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu