GüncelKadın

DİSK Kadın Komisyonunda 8 Mart açıklaması

DİSK Kadın Komisyonu, İstanbul'da gerçekleştirdiği basın toplantısında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için programını duyurduğu açıklamada, "7 Mart'ta bu hayatı durduruyoruz" sloganıyla grevde olacaklarını belirtti.

DİSK Kadın Komisyonu, İstanbul’da gerçekleştirdiği basın toplantısında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için programını açıklamadı.

Yapılan açıklamada, “Kadınlar olarak, emeğimize sahip çıkıyoruz!” denilerek,
“Eşit işe eşit ücret, kadın cinayetleri ve şiddete karşı mücadele, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması, IL O’nun 190 sayılı Sözleşmesi’nin onaylanması ve bakım yükünu kadınların üzerinden alacak kamusal sosyal politikaların hayata geçirilmesi için mücadelemizi yükseltiyoruz

Geçen yıl 8 Mart’ta yaptığımız açıklamada, “CUMHURİYET’İN İKİNCİ YÜZYILINI EMEĞİN VE KADINLARIN YÜZYILI OLARAK İNSA EDECEĞİZ” demiştik. Şimdi bu sözümüzün arkasında durduğumuzu bir kez daha göstermek için yeni bir adım atıyoruz.

2024’ten bu yana toplumsal cinsiyet eşitsizliği katlanarak büyüdü, kadın cinayetleri arttı, hayat pahalılığı ve kadın yoksulluğu durdurulamaz seviyelere çıktı. Kadın işsizliği katlandı.

2025 te ise bir kez daha emeğimizi karşılıksız bırakacak, bizi eve hapsedecek, yoksul bırakacak, şiddete açık hale getirecek politikalara olan ısrardan vazgeçilmedi Biz kadınlar, B Mart’a giderken hayat pahalılığına, düşük ücretlere güvencesiz istihdam politikalarına ve ayrımcılığa karşı itiraz sesimizi yeniden yükseltiyoruz. Hem çalışma hayatında hem de görünmeyen ev içi emeğimizdeki eşitsizliklere, güvencesizliğe, baskılara, şiddet ve tacize karşı birlikte duruyoruz

Yaptığımız işi, yıkadığımız bulaşığı, çamaşırı bırakıp “FABRİKADAN, ATÖLYEDEN, OFİSTEN, PLAZADAN, BELEDİYEDEN, HASTANEDEN, OKULDAN, EVDEN” çıkıyor; meydanları, sokakları dolduruyoruz!” şeklinde  sözler kaydedildi.

DİSK Kadın komisyonu,

“TALEPLERİMİZ:

İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararından derhal vazgeçilip Sozleşme ve 6284 sayılı Kanun etkin bir biçimde uygulanmalıdır

25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi Türkiye hükümeti tarafından onaylanmalı ve uygulanmalıdır.

Toplumsal cinsiyet temelli suçlarda, kadın cinayetlerinde cinsiyetçi iyi hal, tahrik indirimi gibi uygulamalardan vazgeçilmelidir. Cezasızlık politikalarına hemen son

verilmelidir. Nafaka hakkının gaspına yönelik tartışmalara son verilmelidir

Kadınların bakım emeği yükünün üzerinden alınması için kamusal sosyal politikalar hayata geçirilmelidir

Kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri merkezleri yaygınlaştırılmalı, herkesin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.

Çalışma hayatında kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılıklar terk edilmeli, güvenceli ve insana yakışır işler yaratılmalıdır

İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.

Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyetin hayata geçirilmesı sağlanmalıdır Eşit işe eşit ücret politikası hayata geçirilmeli, her işyerinde uygulanması için denetleme mekanizmaları oluşturulmalıdır.” şeklinde taleplerini dile getirdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu