Güncel

Polis şiddeti nedeniyle görme kaybı yaşıyor

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından başlayan protestolarda gözaltına alınanlar, ağır işkenceye maruz kaldıklarını belirtti.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından başlayan protestolarda gözaltına alınanlar, ağır işkenceye maruz kaldıklarını belirtti. Gözaltına alınanlar arasında bulunan Rİpekyolu Belediye Meclis üyesi Seyit Kılıç, polis şiddeti nedeniyle kısmi görme kaybı yaşadığını söyledi.

Gözaltında şiddet

15 Şubat’ta Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından başlayan protestolarda 70’i çocuk 348 kişi gözaltına alındı. Kentteki hukuk ve sivil toplum örgütlerinin hazırladığı hak ihlalleri raporuna göre, 16’sı çocuk 90 kişi gözaltında işkenceye maruz kaldı. Raporda, 55 kişinin hayati bölgelerinden yaralandığı, bazı kişilerin kafalarında, kollarında ve ellerinde kırıklar olduğu belirtildi. Ayrıca serbest bırakılan iki kişide kısmi görme kaybı tespit edildi.

‘Saatlerce işkence ettiler’

Belediyeye yapılan baskında gözaltına alınan ve ağır şiddet gördüğünü söyleyen Seyit Kılıç, yaşadıklarını MA’ya şöyle anlattı:

“Polisler herhangi bir uyarı yapmadan sabah 04.00 sularında gaz bombaları ve plastik mermilerle saldırdı. Ters kelepçe sonrası üzerime çıktılar. Saatlerce saldırdılar, işkence ettiler. Kafama, kulağıma, enseme, gözüme ve sırtıma tekme, tokat ve coplarla vurdular. Darp nedeniyle kendimde değildim. Polislerin ‘gözaltı esnasında yüzlerine vurmayın, onun dışında nereye vurursanız vurun’ sözlerini hatırlıyorum. Bu sözleri duyduğumda ben hem kısmi görme kaybı yaşamıştım hem de kendimden geçmiştim.”

‘Her 10 kişiden 9’u bayıldı’

Gözaltı aracında da işkencenin devam ettiğini belirten Kılıç, bir kadının şiddet nedeniyle bayıldığını ve yardım etmelerine izin verilmediğini söyledi. “İşkence sonucu bayılan, yaralanan kimseye müdahale etmediler” diyen Kılıç, gözaltına alınanların büyük kısmının ağır işkence izleri taşıdığını belirtti:

“En son bir erkek arkadaşın ayağından tutarak yerlerde sürükleyerek gözaltına aldılar. Her 10 kişiden 9’u işkence sonucu baygınlık geçirmişti. Açık bir şekilde insanları öldürmeye gelmişlerdi. Bütün gençleri, kadınları bayılana kadar dövdüler.”

TİHV’ye başvuru

Gördüğü şiddet nedeniyle Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na (TİHV) başvurduğunu söyleyen Seyit Kılıç, “İşkence insanlık suçudur, insanlık onuruna aykırıdır” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu