Güncel

Yakılarak katledilen Nourtani davasında gerekçeli karar: “Kesin delil yok”

77 sayfalık gerekçeli kararda, yakılarak katledilen Afganistanlı maden işçisi Nourtani’nin “kasıtlı öldürülmediği” savunuldu!

Zonguldak’ta kaçak bir maden ocağında katledilen Afganistanlı maden işçisi Vezir Mohammad Nourtani’nin ölümüne ilişkin davada mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. 11 Nisan’daki duruşmanın ardından açıklanan 77 sayfalık kararda, Nourtani’nin “kasıtlı bir eylemle öldürüldüğüne dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı” ifade edildi.

Mahkeme, dosya içindeki ifadeleri ve delilleri değerlendirerek, sanıklarla Nourtani arasında husumet bulunmadığını, böbreğin alındığı ifadelerine dair raporlarda yanma nedeniyle organların birbirine yapıştığının tespit edildiğini belirtti. Kararda, “Sanıkların Nourtani’yi öldürmelerini gerektirir sebep bulunmamaktadır” denildi.

‘İş kazası sonucu öldü’ denildi!

Mahkeme, ölüm anının bilimsel olarak tespit edilemediğini, bu nedenle sanık lehine olan “şüpheden sanık yararlanır” ilkesi gereğince Nourtani’nin “iş kazası” sonucu olay yerinde öldüğünün kabul edilmesi gerektiğini açıkladı. Ayrıca cesedin battaniyeye sarılarak araca yüklendiği anda Nourtani’nin “ölü kabul edilmesi” gerektiği kaydedildi.

Cesedi yakana üst sınırdan ceza

Kararda, sanıkların suça yatkın kişilikleri ve pişmanlık göstermemeleri gerekçesiyle indirim uygulanmadığı belirtildi. Cesedi yaktığını kabul eden sanık Ahmet Aydın’a “delil karartma” suçundan eylemin “vahşi niteliği” nedeniyle üst sınırdan ceza verildiği ifade edildi. Sanıklardan Alaattin Ç.’ye ise suçun aydınlatılmasına yardımcı olduğu gerekçesiyle indirim uygulandığı belirtildi.

‘Gerekçeli karar, 2 gün içinde yazılamaz’

Nourtani ailesinin avukatı Kerim Bahadır Şeker, kararın iki gün içinde yazılmasının mümkün olmadığını belirterek, “77 sayfa ‘gerekçeli’ olması gereken karar, 2 gün içinde gerekçesiz şekilde yazıldı. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı da bizimle aynı fikirde. Karara karşı istinaf kanun yoluna başvurdular, usul ve esasa ilişkin kararın bozulmasını istiyorlar” dedi.

‘Gerekirse AİHM’e gideceğiz’

Koç Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nın “diri diri yakılmış olabilir” yönündeki raporunu hatırlatan Şeker, “Mahkeme kararında bununla ilgili hiçbir değerlendirme yok. Bir kişiyi yakma, Zonguldak’taki ağır ceza mahkemesi tarafından cezasız bırakılmış durumda. Eğer bu şekilde sanıkların 5 yıl 8 ay hapis cezası onanırsa, bu kişiler 3 ay sonra tahliye olabilir” dedi.

Şeker, “Bu kararın istinaftan döneceğine inanıyoruz. Adil, şerefli yargılama yapacak hâkimlere inancımız tam. Bu mahkeme, hakkaniyetli şekilde karar verene kadar Anayasa Mahkemesi’ne, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğiz” ifadelerini kullandı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu