
DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 89. maddesinde yer alan “pişmanlık” ibaresinin kaldırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bir kanun teklifi sundu. Aslan, yaptığı yazılı açıklamada özellikle siyasi tutsaklara yönelik olarak uygulanan “iyi hal” değerlendirmesinin bir baskı mekanizmasına dönüştüğünü vurguladı.
2020 yılında yapılan yasal değişiklikle birlikte koşullu salıverilme sürecinde “iyi hal” kriterlerine pişmanlık beyanının da eklendiğini hatırlatan Aslan, bu uygulamanın siyasi tutsaklar açısından bir kimlik inkârına dönüştüğünü ifade etti. “Suçunu inkâr etmeyen ve siyasi kimliğini koruyan bireylerden pişmanlık beklenmesi, ideolojik bir dayatma anlamına geliyor,” diyen Aslan, pişmanlık beyanının özgürlükten mahrum bırakılmanın aracı haline getirildiğini söyledi.
Milletvekili Aslan, hasta tutsakların dahi sırf pişmanlık göstermedikleri gerekçesiyle tahliye edilmediğini ve bu durumun yaşam hakkını tehlikeye attığını belirtti. “Pişmanlık adı altında cezaevi içi davranışlardan çok bireylerin düşünsel ve ideolojik duruşları yargılanıyor. Bu, açıkça düşünce özgürlüğüne aykırıdır,” ifadelerini kullandı.
Aslan, Meclis Başkanlığına sunduğu yasa teklifinin gerekçesinde, mevcut uygulamanın bilimsel ve hukuki temelden yoksun olduğunu vurgulayarak, 89. maddede yer alan “pişmanlık” şartının kaldırılmasının yargı pratiğinde adaleti güçlendireceğini belirtti.