
Muz üretiminin merkezi Anamur’da yaşayan halkın çevre mücadelesi sonuç verdi. Mersin 1. İdare Mahkemesi, bölgede yapılmak istenen iki projeyi iptal etti. Kararlardan ilki, Güngörler Hafriyat Madencilik ve İnşaat tarafından işletilen taş ocağının kapasite artırımıyla ilgiliydi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği “ÇED olumlu” kararına karşı dava açan Emirşah, Ovabaşı ve Korucuk mahalle muhtarlarının mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Keşif ve bilirkişi incelemelerinin ardından mahkeme, projenin yasalara aykırı olduğunu belirterek ÇED kararını iptal etti.
“Evleri çatladı, sular çamurlandı”
Dava sürecini yürüten avukat Şeyda Afyoncu, mahkeme kararının bölge halkı için önemli bir kazanım olduğunu vurguladı. Afyoncu, “Yıllardır taş ocağı nedeniyle evlerinin duvarları çatlayan, suları çamurlu akan, tarımda verim alamayan Emirşah halkının itirazı sonunda karşılık buldu. Bu karar, tarımsal üretim ve insan sağlığı açısından büyük önem taşıyor” dedi.
Jeotermal proje de durduruldu
Mahkemenin iptal kararı verdiği bir diğer proje ise Bozdoğan Mahallesi’nde yapılmak istenen jeotermal sondaj kuyusuydu. Mersin Valiliği’nin “ÇED gerekli değildir” kararı verdiği proje kapsamında, ormanlık alanda ve Mamure Kalesi manzarasında iki ayrı noktada sondaj planlanıyordu. 1500 yıllık tarihi kaleye ve bölge ekosistemine zarar vereceği gerekçesiyle açılan dava da halk lehine sonuçlandı ve proje mahkeme tarafından iptal edildi.
Avukat Afyoncu, her iki kararla ilgili olarak, “Bu iptaller muzun başkenti olan Anamur’un su varlığı ve tarımsal geleceği açısından çok önemli. Bu, halkın toprağına, suyuna, tarihine ve geleceğine sahip çıkma iradesidir” dedi. (BirGün)