DünyaGüncel

ÇEVİRİ | Nambala Keshava Rao | Yıldırım Saldırılarının Stratejisti Nambala… RSU’dan Maoist önderliğe yükselişi

Chhattisgarh'da bir çatışmada öldürülen Maoist parti üst komutanı Nambala Kesava Rao namıdiğer Basavaraju, henüz öğrenciyken devrimci siyasete ilgi duymaya başladı.

Maoist Merkezi Askeri Şefi Olarak Birçok Yıldırım Saldırısı

Chhattisgarh’da bir çatışmada öldürülen Maoist Parti Yüksek Komutanı Nambala Kesava Rao namıdiğer Basavaraju, henüz öğrenciyken devrimci siyasete ilgi duymaya başladı. Naxal hareketine sıradan bir işçi olarak katılan Nambala, Maoist Parti’de Genel Sekreterlik görevine kadar yükseldi. RSU’da aktif bir aktivist olan Nambala, 1984’te Halk Savaşı’na katıldı. 2018’den beri Maoist Parti Genel Sekreteri olarak görev yapıyor. Bu, bir Maoist genel sekreterinin bir polis çatışmasında öldürülmesinin ilk örneği. Nambala’nın Srikakulam’daki Jayannapet’te başlayan yaşamı, Chhattisgarh’ın Narayanpur bölgesindeki ormanlarda son buldu. Bu, Warangal REC aracılığıyla Jayannapet’ten saklanan Nambala’nın yolculuğudur.

Yeraltı Yolu

1955 yılında Srikakulam bölgesindeki Jayyannapet’te doğan Nambala Kesava Rao, Warangal’daki REC’de (NIT) MTech (Kimya Mühendisliği) okurken RSU’da (Radikal Öğrenci Birliği) aktif rol oynadı. ABVP ile RSU arasında kolejde ideolojik ayrılıklar, çatışmalar, saldırılar ve karşı saldırılarla devam etti. Böylece ABVP öğrencilerine yönelik saldırıda Nambala hakkında dava açılmış oldu. Polisin artan tacizleri ve sürekli çatışmalar nedeniyle saklanmaya başladı. Ancak Warangal’da REC öğrencisiyken, hamalların yaşadığı zorlukları öğrenmek için geceleri hamal olarak çalıştı.

Farklı İsimlerle Varoluş

Aktivistler, ebeveynlerinin onlara verdiği isimlerden ziyade, insanların onları çağırmayı tercih ettiği isimlerle popüler oluyorlar. Nambala’nın hareketin uzun ömrü boyunca sahip olduğu isimlerin sayısının sayısız olduğu söylenir. Polis kayıtlarına göre Nambala Kesava Rao namıdiğer Basavaraju tanınmış bir isim. Resmi kaynaklar, kendisine Gaganna, Ganganna, Prakash, Krishna, Vijay, Umesh, Raju ve Kamlu gibi birçok ismin de verildiğini belirtti.

Doğu Tümeninden Maoist Yüksek Komutanlığa

Nambala, Kondapalli Seetharamaiah (KS) liderliğinde ortaya çıkan Halk Savaşı Grubu’nun (PWG) ilk kuşak liderlerinden biriydi. Ganapathi, Kishenji, Malla Rajireddy vb. birinci gruba, Nambala ise ikinci gruba aitti. Nambala’nın illegal yaşamı Doğu Bölgesi’nde (Doğu Godavari’den Visakhapatnam ve Odisha’ya kadar) başladı. Doğu Tümeni Birinci Taburu üyesi, Tabur Komutanı, İlçe Komitesi Üyesi (DCS), İlçe Sekreteri (DC) ve Eyalet Komitesi Üyesi olarak görev yaptı. Daha sonra DK (Dandakaranya Komitesi) sekreterliğini üstlendi. Kondapalli Seetharamaiah’ın 1991’de Halk Savaşı’ndan ayrılmasının ardından Nambala Kesava Rao, 1992’de Maoist Parti Merkez Komitesi’ne (MK) üye oldu. Maoist lider Muppala Laxman Rao namıdiğer Ganapathi’den sonra 2 numaralı pozisyona yükseldi ve partinin Politbüro üyesi ve MK üyesi olarak aktif olarak görev yaptı. Maoist partinin en yüksek organı olan Merkez Askeri Komisyonu’nun (MYK) başkanlığını yaptı. 25 yıl boyunca hem Halk Savaşı’nı hem de Maoist Parti’yi yöneten Ganapathi, sağlık sorunları nedeniyle Maoist Parti Genel Sekreterliği görevinden istifa etti. Bunun üzerine Maoist Parti Merkez Komitesi, 2018 yılında Nambala Kesava Rao’yu bu göreve seçti.

Adivasi Halkının Koruyucusu

Nambala’nın Doğu Bölümü’ndeki görevi sırasında, bölgedeki Kond ve Kondared (aşiret kabileleri) Janglatwals’ın (orman yetkilileri) zulmüne ve toprak ağalarının ve toprak sahiplerinin tecavüzlerine karşı mücadele etti. Nambala bu mücadeleye öncülük etti ve Mannemveer olarak tanındı. İşte o dönemde Kond ve Kondareddy kabilelerinin gençleri devrim hareketine yönlendiriliyordu. Böylece Nambala, Maoist parti içinde uzman bir örgütleyici olarak tanındı.

Koraput Baskını

Maocular, Odisha’nın Koraput ilçesindeki polis karakoluna pusu kurarak silah yağmaladı. Polis kayıtlarında çalınan silahların bir kamyonla taşındığı ve saldırıyı Nambala Keshavara’nın yönettiği belirtiliyor.

  • Nambala, 1995’te Merkez Askeri Komisyonu’nun, 2004’te Halk Gerilla Ordusu’nun (PGA) ve Halk Kurtuluş Gerilla Ordusu’nun (PLGA) kurulmasında öncü bir rol oynadı. Gerilla Ordusu komutanı olarak, birleşik AP, Bihar, Jharkhand ve Dandakaranya’da ideolojik ve askeri operasyonlar yürütme konusunda eğitim verdi.
  • Nambala, 2001 yılında Halk Savaşı sırasında kurulan Merkez Askeri Komisyonu’nun (CMC) başkanı olarak görev yaptı. Halk Savaşı ve MCC grupları 2004 yılında birleşerek HKP-Maoist’e dönüşmüş olsalar da Nambale, CMC’nin şefi olarak devam etti. Ülke çapında Maoist faaliyetlerin pratik örgütleyicisi olarak görev yaptı, örgütlenme ve eylemde çeşitli roller üstlendi. Maoist Parti Merkez Komitesi üyesi, Politbüro üyesi ve CMC Şefi gibi birçok önemli görevde bulundu.
  • Nambala’nın, 2003’te Alipiri’de ortak AP’nin başbakanı olan Chandrababu Naidu’ya yönelik saldırının ve son olarak AP’de Araku milletvekili Kidari Sarveswara Rao ve eski milletvekili Somu’ya yönelik saldırının arkasındaki beyin olduğu söyleniyor.
  • Polis kayıtları, Nambala’nın 2010 yılında Chhattisgarh’da 76 CRPF personelinin bulunduğu bir araca düzenlenen saldırının arkasındaki beyin olduğunu gösteriyor.
  • Nambale, Maoist İstihbarat Harekatı, Dandakaranya Orman Bölümü, Parti Daimi Komitesi ve Yazı Kurulu’nun (Jung) sorumluluklarının önderidir.

Milli Voleybol Oyuncusu

Nambala, illegal mücadeleye geçmeden önce voleybolda başarılı bir oyuncuydu. Milli olarak ayrıca ortak eyalet voleybol takımıyla da mücadele etti. Daha önce Kakatiya Üniversitesi Kabaddi takımının üyesiydi. Maharashtra’nın Akola kentinde düzenlenen Üniversitelerarası Kabaddi Şampiyonası’nda KU’yu temsil etti. Andhra Üniversitesi’nde B.Tech eğitimi alan Nambala, Warangal Bölgesel Mühendislik Koleji’nde (REC) Kimya Mühendisliği alanında MTech yaptı.

Maoist Partinin Temel Taşı

Nambala Kesava Rao sadece “yıldırım düşmelerinin stratejisti” olarak değil aynı zamanda yaratıcısı olarak da biliniyor. Halk Savaşı Partisi, Olağanüstü Hal (1975-77) ve Olağanüstü Hal sonrası dönemlerde ağır baskılarla karşı karşıya kaldı. ‘Anna’ya [İsyan’a çv.] dair umutların azaldığı, hareketin geri çekildiği sanıldığı bir dönemde, ülkenin devrimci hareketinin tarihini altüst eden pusular (yıldırım saldırıları) yaşandı. Bunlardan biri Adilabad ilçesindeki Alampalli, diğeri ise Doğu Bölgesi’ndeki Daragadda (Darakonda) Pususu. Birinin başında Sagar, diğerinin başında ise Nambala vardı. Bu iki ardışık olayın, kamuoyunda Maoist harekete (Halk Savaşı) karşı güven duygusunu ve parti kadrolarında ahlaki bağlılığı artırdığı söylenmektedir. Yıldırım hızında bir stratejist olarak bilinen Nambala, 1986 yılında aynı yıldırım hızındaki stratejisiyle kaçtı. Doğu Bölge Sekreteri iken STF polisi tarafından yaralanmış, tutuklanmış ve bir minibüse bindirilmiştir. Silahını çekip ateş ederek kaçmıştır. Nambala, gerilla savaşı ve IED patlayıcılarının kullanımında Maoist partinin temel taşlarından biriydi.

Kaynak linki

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu