EkolojiEmekGüncel

ÖZEL – HABER | “Bu sadece kıyım değil, açık bir zulümdür”

Esenyurt Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından çok sayıda çalışan, hukuki gerekçe gösterilmeden Kod-04 ile işten çıkarıldı. İşçiler, siyasi fişlemeye maruz kaldıklarını belirterek mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından çok sayıda belediye çalışanı Kod-04 gerekçesiyle işten çıkarıldı. Kıdem ve ihbar tazminatlarını almadan kapı önüne konulan işçiler, Esenyurt Belediyesi önünde bir araya gelerek yaşanan süreci kamuoyuyla paylaştı. İşten çıkarılan avukatlardan Cem Arıcıgil ve iki belediye çalışanı, yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sürecin 24 Aralık’ta başladığını belirten Avukat Cem Arıcıgil, ilk olarak iki avukatın, ardından da diğer işçilerin sistemli biçimde hedef alındığını ifade etti. “Bir tanesi benim, diğeri Almira Dağtar. Biz sadece yasaya uyduk, hukuksuzluklara karşı çıktık. Bu yüzden işten çıkarıldık. Sonra diğer çalışanları da teker teker çıkarmaya başladılar” diyerek sürecin planlı ve keyfi biçimde ilerlediğini vurguladı.

İşçilere kıdem ve ihbar tazminatı ödenmediğini, işten çıkarmaların hukuki hiçbir gerekçeye dayanmadığını belirten Arıcıgil, “Kod-04, çalışanın yüz kızartıcı bir suç işlediğine dair bir izlenim yaratıyor ama ortada ne gerekçe var ne de belge. Böylece hem tazminat ödememiş oluyorlar hem de işçinin siciline zarar veriyorlar” dedi.

Sürecin yalnızca işten çıkarmalarla sınırlı olmadığını, belediyedeki işleyişin de ciddi biçimde bozulduğunu belirten Arıcıgil, “Vasıflı mühendis arkadaşlarımız vezneye çekiliyor. Bu açıkça bir mobbing. Bu insanların çocukları, kredi borçları var. Bu arkadaşlarımızın çoğu Ahmet Özer döneminden önce işe alınmış. Sadece siyasi görüşü ya da sendikal duruşu nedeniyle insanlar cezalandırılıyor” diye konuştu.

Zabıta olarak çalışan Altun Efe de işten çıkarılmadan kısa bir süre önce görev yerinin değiştirildiğini, ardından izindeyken telefonla işten çıkarıldığını anlattı. Yaşadığı sürecin psikolojik etkisinin ağır olduğunu belirten Efe, “Araç kullanırken telefonla arayıp işime son verildiğini söylediler. Şok geçirdim, kriz geçirdim, kaza yaptım. Hastaneye kaldırıldım. O sırada hâlâ ‘gel evrak imzala’ diye arıyorlardı” dedi.

İşini profesyonelce yaptığını, herhangi bir siyasi faaliyet içinde olmadığını vurgulayan Efe, “Ne parti üyeliğim ne gösteriye katılmışlığım var. Ne de sosyal medya paylaşımlarımda siyasi içerik. Sadece işimi yaptım. Ama içeride hâlâ çalışan AK Parti bağlantılı isimler tarafından ‘bizden değil’ diye fişlendik. Gerekçe sorduğumda ‘Biz böyle uygun gördük’ dediler” diye konuştu.

Bir diğer belediye çalışanı Meriç Özgen de hiçbir tutanağı olmamasına rağmen işine son verildiğini ifade etti. “Kod-04 ile ekmeğimizle oynandı. Hiçbir gerekçeyle karşılaşmadık. Herhangi bir üyeliğimiz, eyleme katılımımız yok. Ama siyasi görüşlerimiz uymadığı için tek tek seçildik. Partiye üye olmasak da bu nedenle işten çıkarıldık” diyerek sürecin bir tür siyasi fişlemeye dönüştüğünü belirtti.

İşten çıkarılan çalışanlar, işe iade taleplerini yinelerken, belediye kayyumunun baskı, mobbing ve siyasi kadrolaşmayla belediyeyi yönetmeye çalıştığını savundu. Avukat Cem Arıcıgil ise “Bu sadece işten çıkarma değil, açık bir zulümdür. Hiç kimseye boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Bu insanlar işlerine dönene kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu