Güncel

Dersim Katliamı’nın 88. yılında sessiz yürüyüşle anma: Mezar hakkı, hafıza hakkıdır!

Dersim Tertelesi’nin 88’inci yıldönümünde, aralarında Alevi kurumlarının de bulunduğu çok sayıda kişi, Seyit Rıza Meydanı’na siyah pankartlarla yürüyerek katliamda yaşamını yitirenleri andı.

Dersim Katliamı’nın 88. yıldönümünde, katledilenler Dersim’de sessiz bir yürüyüşle anıldı. Sanat Sokağı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, siyah yas pankartlarıyla Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşe Türkiye Alevi Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Zeynel Abidin Koç, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanları Kadriye Doğan ve Zeynel Kete, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, DEM Parti Halklar ve İnançlardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Mutlu, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) temsilcileri ve çok sayıda kurum ile kişi katıldı.

‘Katliamla birlikte kültürel soykırım da devreye sokuldu’

Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı Ali Rıza Bilir, 4 Mayıs kararının yalnızca fiziksel bir imha değil, aynı zamanda kültürel bir yok oluş sürecinin başlangıcı olduğunu vurguladı. “Dersim raporlarında öngörüldüğü üzere fiziki kıyımın ardından kültürel asimilasyon süreci etkili biçimde devreye konulmuştur” diyen Bilir, ocak sisteminin hedef alınarak halkın inançsal kimliğinden koparılmaya çalışıldığını hatırlattı.

‘Yüzleşme olmadan barış olmaz’

PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ise Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşememesi nedeniyle bugün demokrasiden ve adaletten yoksun olduğunu belirterek, “Tarihiyle yüzleşemeyen bir toplum olarak çürümeye mahkûmuz” dedi.

DEM Parti adına konuşan Halklar ve İnançlar Komisyonu Eşbaşkanı Yüksel Mutlu ise, konuşmasına kısa süre önce yaşamını yitiren İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder’in ailesine başsağlığı dileyerek başladı. Mutlu, Seyit Rıza’nın sözlerine atıf yaparak, “Eğer yüzleşme olmazsa Türkiye’de barıştan söz edemeyiz. Bugün Sırrı Süreyya Önder’in de öncülüğünü ettiği barış ve demokratik toplum çağrısının özü budur” dedi.

Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat ise konuşmasında İmralı görüşmelerine değinerek, “barışı” en çok Alevilerin istediğini dile getirdi.

‘Mezar hakkı, hafıza hakkıdır’

Anmada son olarak söz alan Demokratik Alevi Dernekleri Eş Genel Başkanı Zeynel Kete, Alevi inancında mezarın kutsal bir ziyaret yeri olduğunu vurgulayarak, “Bugün bizi mezarsız bırakıyorlarsa, bizi tarihsiz, dilsiz bırakmak istiyorlar. Buna rıza göstermeyiz” dedi.

Anma, Seyit Rıza’nın ve katledilen binlerce kişinin anısına yapılan konuşmalar ve sloganlarla sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu