
Dersim’de Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Kadın Meclisi tarafından “Hakikat Ana Yoludur” şiarıyla düzenlenen “Analar Çalıştayı” tamamlandı. İki gün süren çalıştayın sonuç bildirgesi, kent merkezine bağlı Marçik (Sinan) köyünde açıklandı.
Baba Mansur, Sinemili, Dewreş Cemal, Şıxçoban, Ağuçan, Kureyşan, Sultan Hıdır, Dewreş Gevr ve Şıx Hasan Ocakları’na mensup kadınların katılımıyla düzenlenen çalıştaya, DAD yöneticileri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, çok sayıda kurum temsilcisi ve inanç önderi katıldı.
Kadim değerlerin yeniden inşası
Çalıştay, Rêya Heq Alevi inancının kadim değerlerini koruma ve yeniden inşa etme hedefiyle gerçekleştirildi. Ocakzade kadınlar, yol meydanından edindikleri bilgelik ve deneyimlerini paylaşarak Alevi toplumsallığının “ana-kadın” eksenli rıza toplumu anlayışıyla yeniden şekillenmesi için tartışmalar yürüttü.
Katılımcılar, inancın temel değerlerinin günümüz koşullarında yaşatılması, eril zihniyet karşısında kadın öncülüğünün güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Yolumuz hakikat yoludur”
Sonuç bildirgesini DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan okudu. Doğan, “Rêya Heq inancının özünü oluşturan Analık makamı, erkek egemen zihniyet karşısında güçlendirilmelidir. Analar, inancımızın hem yaratıcıları hem taşıyıcılarıdır. Erkek egemen sistemin asimilasyon politikalarına karşı ana-kadın öncülüğünde bir rıza toplumu yeniden inşa edilmelidir. Yolumuz hakikat yoludur ve bu yol, anaların öncülüğünde yürünür” dedi.
“Analar yola sahip çıkacak”
DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ise Alevi toplumsallığının eşitlikçi ve demokratik yapısının kadın öncülüğüne dayandığını belirterek, “Rêya Heq inancının hakikat yolu, anaların bilgelik ve cesaretiyle korunabilir. Bu çalıştay, kadınların yola sahip çıkma iradesini ortaya koymaktadır” dedi.
Ağuçan Ocağı’ndan Fatma, “Yolumuz anaların yoludur. Erkan yürütmek, bilgeliğimizi genç kuşaklara aktarmak inancımızın yaşaması için vazgeçilmezdir” diyerek aktarımın önemine vurgu yaptı.
Sinemili Ocağı’ndan Ana Zeynep, Kirmanckî ve Kurmancî dillerinin inançla bağını hatırlatarak, “Anadilimiz inancımızın ruhudur. Onu yaşamın her alanında yaşatmalıyız” dedi.
Şıx Hasan Ocakzade’den Ayşe ise, “Anaların meydan açması, inancımızın hakikatini bilince çıkarmaktır. Bu meydan, rıza toplumu için bir başlangıçtır” ifadelerini kullandı.
Sonuç bildirgesinden öne çıkanlar
Kadriye Doğan, çalıştayda alınan kararları şöyle sıraladı:
Hakikat Ana Yoludur: İnancın doğuşu, varoluşu ve hakikat arayışı, “Ana-kadın”ı mürşidlerin mürşidi olarak tanımlar.
Kadın-Erkek Eşitliği ve Ataerkiyle Mücadele: Alevilikte kadın ve erkek eşit görülse de, mevcut toplumsal yapı bu eşitliği yansıtmamaktadır. Son 60 yılda kurumlarda ve inanç merkezlerinde artan ataerkil anlayışa karşı, Alevilikten alınan felsefi güçle mücadele edilmelidir. Can hukuku, cinsiyet üstü bir toplumsal düzenin temelini oluşturur.
Anadilin Korunması: Kürtçenin (Kirmanckî ve Kurmancî) inançla olan bağı güçlendirilmeli, anadili yaşamın her alanında korunmalı ve yaygınlaştırılmalıdır.
Örgütlenme ve İletişim Ağı: Anaların yola sahip çıkması için düzenli çalıştaylar, muhabbet meydanları ve toplantılar organize edilmeli; ocaklar arası iletişim ağı kurulmalıdır.
Erkan ve Bilgelik Aktarımı: Anaların bilgeliği genç kuşaklara aktarılmalı, bu aktarım inancın sürekliliği açısından ertelenemez bir görev olarak görülmelidir.
Asimilasyon ve Katliamlara Karşı Duruş: Suriye’deki Arap Alevileri başta olmak üzere farklı inanç topluluklarına yönelik katliamlara ve asimilasyon politikalarına karşı durulmalı; dayanışma güçlendirilmelidir.
Bildirgede, Rêya Heq zihin dünyasının demokratik “toplum perspektifiyle” uyumlu olduğu, rıza toplumunun ancak kadın öncülüğünde şekillenebileceği belirtildi.