GüncelKültür&Sanat

Emre Erdal, “Tarihin Komün Yakasından” ile Ulm Tohum Kültür Merkezi’nde okurlarıyla buluştu

Sosyalist yazar Emre Erdal, “Tarihin Komün Yakasından” adlı kitabı ile Ulm Tohum Kültür Merkezi’nde okurlarıyla bir araya geldi.

Sosyalist yazar Emre Erdal, “Tarihin Komün Yakasından” adlı kitabının tanıtımı için dün Ulm Tohum Kültür Merkezi’ne konuk oldu. Almanya Demokratik Haklar Federasyonu (ADHF) ile ortaklaşa düzenlenen “Emre Erdal ile okuma ve imza günü” etkinliği, söyleşi ortamında gerçekleşti. Etkinlikte yazar, dinleyicilerini yalnızca Paris Komünü’nden günümüze değil, yarının toplumsal sorunlarına dair de bir yolculuğa çıkardı.

Erdal’ın kaleme aldığı “Tarihin Komün Yakasından” kitabı, sosyalist tarih bilincini ve toplumsal mücadelenin dinamiklerini derinlemesine ele alıyor. Yazarın kitabını tanıttığı konuşmasından sonra, etkinlik soru-cevap bölümüyle devam etti ve iki saat süren etkinlik, yazarın kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.

Kitap tanıtımı

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan ve 549 sayfadan oluşan kitap, internet üzerinden de temin edilebilir. Kitabın arka kapağında şu ifadeler yer alıyor:

“Kapitalizmin aç gözlülüğüne dar gelen, toplumsal-sınıfsal fay hatları hızla çoğalan ve eşitsizlikleri derinleşen dünyamızın doludizgin yeni çatışmalara doğru sürüklendiği aşikâr… Öncekilerden daha çaplı olması muhtemel, hatta kaçınılmaz olan bir yıkımın ve zincirleme felaketlerin nasıl ve hangi caydırıcı karşı koyuşlarla engellenebileceği sorunsalı ise aynı aşikârlıkla yanıt bekleyen bir insanlık halidir…

Kapitalizmin yarattığı onulmaz sorunlara teknoloji tanrısıyla veya yapay zekâ ‘Mehdilikleriyle’ kalıcı çözümler üretebileceğini sanma naifliği ya da gezegenin başına bela bir sistemin içinde kalınarak çözümler bulunabileceği ham hayalinin sosyal pratikte bir karşılığı olsaydı fena olmazdı!…

Öte yandan, mevcut jeopolitik, ekolojik ve sosyo-ekonomik yıkım bilançosunun, dahası yeni tehdit ve risklerin yegâne sorumlusu olan dünya kapitalizmine karşı alternatif bir gelecek tahayyülüyle mücadele eden toplumsal dinamiklerin önünde de mucizevi çözümler yok maalesef. Buna karşın tarihin, insanlığın ve toplumsal gelişim yasalarının seyri, bizi umutsuzluktan uzaklaştırıyor…”

Kitap hakkında Muzaffer Oruçoğlu ise şu yorumda bulunuyor:

“Emre Erdal’ın ‘Tarihin Komün Yakasından’ adlı kapsamlı eseri, çeşitli dönemlerde yazdığı dil ve mantık dokusu güçlü makalelerinden oluşuyor. Paris Komünü, onun kadın kahramanları, sürgit günümüze uzayıp gelen Rosa Lüxemburg, Misak Manuşyan, 68, İbrahim Kaypakkaya, Yılmaz Güney, Garbis Altınoğlu ve diğer komünistlere kadar bir anlatı zinciri ile karşılaşıyoruz. Sadece bunlar değil tabi, farklı konulardan makaleler de bu zincirin halkalarını teşkil ediyor. Günümüze güç ve moral veren komünist bir geçmişi okumak güzeldir. Farklı bir dil, stil ve mantık örgüsüyle serimlenen komünist bir geçmişi ve de zamanımızın sorunlarına dair metinleri okumak daha da güzeldir.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu