
Kocaeli Gebze’de bulunan Erlau Metal fabrikasında sendikal örgütlenme gerekçesiyle işten çıkarılan 23 işçinin direnişi 12’nci gününde sürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçiler, anayasal haklarının tanınmasını ve işlerine geri dönmeyi talep ediyor.
ANKA Haber Ajansına konuşan işçilerden Abdullah Özkoç, “Sendika hakkımız anayasal haktır, biz bunun kabul edilmesini istiyoruz. İşimizi seviyoruz, kapıdayız, direniyoruz. Sonuna kadar direneceğiz” dedi.
Sendika yetkisine itiraz eden patron, işçileri işten attı
Birleşik Metal-İş Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurarak toplu iş sözleşmesi için yetki aldı. Ancak patron, Bakanlığın verdiği bu yetkiye itiraz etti. Bu süreçte ilk olarak 14 Nisan’da işçi Abdullah Özkoç işten çıkarıldı. Özkoç’un işten çıkarılmasına karşı çıkan 22 işçi ise 18 Nisan’da, Kod 45 ve Kod 49 gibi asılsız gerekçelerle işten atıldı.
“Yıllarca baskıya maruz kaldık, hakkımızı arıyoruz”
İşçi Abdullah Özkoç, süreci şöyle anlattı:
“Bazılarımız 1,5, bazılarımız 7 yıldır bu fabrikada çalışıyoruz. Bu süreçte baskı, mobbing, hakaret, aşağılama gibi birçok uygulamaya maruz kaldık. Örgütlenme kararımız da bu baskılara karşı geldi. Bakanlık yetki verdi ama işveren itiraz etti. Bu adaletsizliktir. Bakanlık işverene, ‘itiraz et’ diyorsa biz buna karşı çıkarız. İşimizi seviyoruz, hakkımızı arıyoruz, geri dönmek istiyoruz.”
İşçiler, talepleri karşılanana kadar fabrika önünde mücadelelerini sürdüreceklerini belirtirken, Birleşik Metal-İş ise işçilerin yanında olduklarını ve toplu sözleşme masasının bir an önce kurulması gerektiğini vurguladı.