
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’nin İsrail’e yaptığı ihracat temmuz ayında sıfırlanırken, Filistin’e yapılan ihracat %1180 oranında büyük bir artış gösterdi. Bu artış, özellikle çelik, çimento ve mücevher ihracatında dikkat çekici bir yükselişe işaret ediyor.
Geçtiğimiz yılın temmuz ayında Türkiye’den Filistin’e 9.3 milyon dolar değerinde ihracat yapılırken, bu yılın aynı ayında bu rakam 119.6 milyon dolara çıktı. Bu devasa artış, Filistin’in savaşın ortasında yaşadığı yıkıma rağmen Türkiye’nin ticareti nasıl artırdığına dikkat çekti.
Özellikle çelik ihracatında %51,756, çimento ihracatında ise %453,680 gibi oranlarda artış yaşandı. Ayrıca, mücevher, halı ve mobilya gibi ürünlerin ithalatı sıfırdan yüksek rakamlara ulaştı.
Türk makmaları İsrail hükümetinin Gazze’ye insani yardım akışını sağlamakta yetersiz kaldığı gerekçesiyle İsrail’le ticareti durdurduğunu açıklamıştı. Bu kararın ardından Türk ihracatçıları, İsrail’e alternatif yollar aramaya başlamıştı.
Filistin, Türkiye’nin İsrail ile ticaretinin alternatif bir yol mu?
Ticaret Bakanlığı “İsrail hükümeti, Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar” İsrail ile ihracat ve ithalatın durdurulduğunu açıkladı. Bakanlık, 4 Mayıs’ta ihracat sınırlamasının tüm ihracat ve ithalat ürünlerine uygulanacağını duyurdu.
Reuters haber ajansına konuşan ihracatçı firma sahipleri, Türkiye’nin ikili ticareti durdurma kararını şaşkınlıkla karşıladıklarını, ihracatçı Türk firmalarının siparişlerini üçüncü ülkeler üzerinden İsrail’e göndermenin yollarını aradığını söylemişti.
Filistin’e ticaret İsrail denetiminde
İsrail’in Filistin topraklarına yönelik sıkı denetim uygulamaları, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde malların giriş ve çıkışını İsrail’in kontrolüne tabi kılmakta ve Filistinli iş insanları ile ticaretin İsrail’in koyduğu kısıtlamalar nedeniyle zor durumda kalmasına yol açmaktadır. Ayrıca, aylardır süren soykırım saldırıları göz önüne alındığında, Filistin ile ticaretin bu denli artış göstermesi, Türkiye’nin İsrail ile ticaretine bir alternatif olarak mı değerlendiriliyor sorusunu gündeme getirmektedir.