Güncel

Hep 19 yaşında: Ali İsmail Korkmaz’ın katledilmesinin üzerinden 12 yıl geçti

Ali İsmail Korkmaz, Eskişehir'de Gezi Direnişi'ne destek eylemleri sırasında polis ve esnaf tarafından darp edilerek öldürüldü. 12 yıl önce, 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Korkmaz, 38 gün boyunca komada kalarak hayatını kaybetti. 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, Gezi Direnişi sırasında polis ve esnaf tarafından darp edildi.

2 Haziran 2013’te darp edildikten sonra gittiği hastanede tedavi göremeyen Korkmaz, ilk tıbbi müdahaleyi ancak 20 saat sonra alabildi. Beyin kanaması geçirdiği anlaşılan Korkmaz, 38 gün boyunca komada kaldıktan sonra 10 Temmuz 2013’te hayatını kaybetti.

“Ali İsmail aramızdan koparılalı 12 yıl oldu”

Ali İsmail Korkmaz Vakfı, X’ten paylaştığı yıl dönümü mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Ali İsmail aramızdan koparılalı 12 yıl oldu. Ama düşleri, cesareti, gülüşü ve umudu hâlâ bizimle. Her adımda, her direnişte, her dayanışmada yaşıyor.

Gezi Parkı’nda bir araya gelen milyonların ortak hayali olan adil, özgür, eşit bir ülke için mücadele etmeye devam ediyoruz. Ali İsmail’in ‘düşlerinde özgür dünya’sını kurma çabası, yalnızca bir gençliğin değil, hepimizin ortak sorumluluğu.

Gezi’de kaybettiklerimizi, adalet arayışımızı ve bugün hâlâ tutsak edilen Gezi tutuklularını unutmuyoruz. Ali’nin attığı o son adım, şimdi bizim yolumuzu aydınlatıyor. Gel, sen de katıl bu umuda. Yaşamdan, barıştan, dayanışmadan yana ol.”

Vakıf, Ekinci Mezarlığı’nda Saat 19.00’da mezarlık anmasının; Ekinci Mahallesi Meydanı’nda ise saat 20.00’da anma konserinin yapılacağını duyurdu. 

Ne olmuştu?

Anadolu Üniversitesi öğrencisi 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, 2013 yılında Eskişehir’de Gezi Direnişi sırasında polis ve sivil şahısların ortak saldırısıyla darp edildi. 2 Haziran 2013 gecesi uğradığı şiddetin ardından gittiği hastanede tedavi edilmeden yalnızca ağrı kesici verilerek geri gönderildi. Beyin kanaması geçiren Ali İsmail, tedaviye ancak 20 saat sonra alınabildi. 38 gün süren yaşam mücadelesinin ardından, 10 Temmuz 2013’te yaşamını yitirdi.

Ali İsmail’e gerekli müdahaleyi yapmayan Dr. Hasan Gülcü hakkında başlatılan soruşturmada “kovuşturmaya yer yok” kararı verildi. Ailenin yaptığı itiraz ise yargı tarafından reddedildi.

Olayın yaşandığı sokakta bulunan bir otele ait güvenlik kamerası görüntüleri, polis memuru Hüseyin Engin tarafından silindi. Engin hakkında açılan soruşturma ise “kişinin kendisiyle ilgili delilleri karartmasının suç oluşturmadığı” gerekçesiyle takipsizlikle sonuçlandı.

Sanıklar arasında biri polis olmak üzere 5 tutuklu, 3’ü polis olmak üzere toplam 8 kişi yer aldı. Savcı; polis Mevlüt Saldoğan için müebbet, 2 polis için beraat, bir diğer polis için ise 12 yıl, kalan sanıklar içinse 8’er yıl hapis cezası talep etti.

21 Ocak 2015’te açıklanan kararda sanıklar “kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermek” suçundan cezalandırıldı. İyi hal indirimiyle polis Mevlüt Saldoğan’a 10 yıl 10 ay, diğer dört sanığa ise 4 yıl 4 ay ceza verildi. Bu sanıklardan biri, cezaevinde geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliye edildi. Üç polis sanıktan ikisi beraat etti, biri ise 10 yıl ceza alarak tutuklandı.

Ancak Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını 4 Şubat 2016’da usul yönünden bozdu. Yeniden görülen davada aynı cezalar tekrar verildi. Yine bazı tutuklu sanıklar, tutukluluk süreleri göz önüne alınarak tahliye edildi.

Dosya yeniden Yargıtay’a taşındı. 22 Aralık 2016 tarihli kararında Yargıtay; Mevlüt Saldoğan’a verilen 10 yıl 10 ay, Yalçın Akbulut’a verilen 10 yıl ve üç sanığa verilen 6 yıl 8’er aylık hapis cezalarını onadı.

Öte yandan, Hüseyin Engin’in beraat kararı ve Ebubekir Harlar hakkında verilen 3 yıl 4 aylık ceza bozuldu. Yeniden yapılan yargılamada Hüseyin Engin’e 7 ay 15 gün hapis cezası verilerek hükmün açıklanması geri bırakıldı. Ebubekir Harlar ise 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu