
Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yönetimi ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında dün akşam imzalanan anlaşmanın ardından başkent Şam ve Kamışlı’da kutlamalar gerçekleşti. SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, anlaşmayı “yeni bir Suriye inşa etmek için gerçek bir fırsat” olarak nitelendirdi.
Abdi, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Tüm Suriyelilerin haklarını garanti altına alan, barış ve onur emellerini yerine getiren daha iyi bir gelecek inşa etmeye kararlıyız” dedi. Suriye Demokratik Konseyi (SDC) ise anlaşmayı “siyasi bir çözüme doğru atılan bir adım” olarak tanımladı.
Anlaşmaya giden süreç
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, anlaşma öncesinde Rojava yönetimi, bölgede yaşayan Dürzi, Süryani, Ermeni, Nusayri, Alevi ve diğer halk ve inanç gruplarıyla toplantılar düzenledi. Görüşmelerde dile getirilen öneri ve talepler doğrultusunda bir çerçeve oluşturuldu.
Haberde, anlaşma sürecine dair kaynakların “Bu toplantıların iç tartışmalarına ve sonuçlarına hakim olanlar, halk ve inanç gruplarının taleplerinin daha sonra bir mutabakat haline getirildiğini paylaştı” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, Abdi ve cihatçı HTŞ lideri Muhammed el Colani’nin, Suriye’nin sahil kentlerinde yaşanan katliamları da müzakere ettiği belirtildi. Rojava yönetiminin anlaşmanın ilk şartı olarak “Tartus, Lazkiye ve diğer sahil kentlerinde Alevilere yönelik katliamın durdurulması ve bu katliama neden olanların tespit edilmesini” talep ettiği bildirildi.
Mazlum Abdi’nin Şam’a gidişi
Rûdaw’ın haberine göre, Abdi, Humus kırsalındaki bir havaalanından ABD’ye ait Apache helikopteriyle Şam’a gitti. Helikopterin Şam kırsalındaki Zimer askeri üssüne yöneldiği aktarıldı. Burada SDG heyeti, Suriye’deki geçici yönetim yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdi.
Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) sözcüsü Faysal Yusuf, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Colani ve Abdi arasındaki anlaşmadan haberdar olmadıklarını ve konseyin toplanarak resmi görüşünü açıklayacağını belirtti.
Anlaşmanın içeriği
HTŞ ile SDG arasında imzalanan anlaşmada şu maddeler yer aldı:
- Tüm Suriyelilerin, dini veya etnik kökenine bakılmaksızın liyakata dayalı temsiliyet ve siyasi katılım hakkının güvence altına alınması
- Kürt toplumunun Suriye’nin ayrılmaz bir parçası olarak tanınması ve anayasal haklarının garanti altına alınması
- Suriye topraklarının tamamında ateşkes sağlanması
- Kuzeydoğu Suriye’deki tüm sivil ve askeri kurumların, sınır kapıları, havaalanları ve petrol ile gaz sahaları da dahil olmak üzere devlet yönetimi altında birleştirilmesi
- Tüm yerinden edilmiş Suriyelilerin, devlet koruması altında kendi memleketlerine dönüşünün sağlanması
- Suriye’nin, Esad yönetiminin kalıntılarına ve ülkenin güvenliği ile birliğine yönelik tüm tehditlere karşı mücadelesinin desteklenmesi
- Bölünme çağrılarına, nefret söylemine ve çatışma çıkarmaya yönelik girişimlerin reddedilmesi
- Anlaşmanın yıl sonuna kadar uygulanmasını sağlamak amacıyla uygulama komitelerinin çalışmalara başlaması.
Suriye’deki son durum
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) verilerine göre, geçen hafta perşembe gününden itibaren HTŞ tarafından en az 830 sivil katledildi.
HTŞ Savunma Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Abdülgani, Tartus ve Lazkiye’de yürütülen askeri operasyonların tamamlandığını duyurdu.