
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınarak tutuklanmasının ardından ülke geneline yayılan protestolarda polis şiddetine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri destek verdi.
İHD üyesi Asım Barış Barışık, protestolarda yaşanan ihlallere ilişkin yaptığı açıklamada, gözaltına alınan kişilerin işkence, kötü muamele ve keyfi gözaltı ile tutuklamalara maruz kaldığını belirtti. Barışık, Ankara Valiliği tarafından alınan eylem yasağı kararına dikkat çekerek, “Ankara’da toplu ulaşımda özellikle üniversitelerin bulunduğu yerlerde pek çok durak ve istasyondan yolcu iniş-binişleri valilik emriyle yasaklandı, pek çok cadde ve sokağa giriş-çıkış sınırlandırıldı ya da kapatıldı” dedi.
Bin 879 kişi gözaltına alındı
Barışık, protestolar nedeniyle en az bin 879 kişinin gözaltına alındığını, 260 kişinin tutuklandığını ve 468 kişinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını söyledi. Gözaltına alınanların maruz kaldığı uygulamalara değinen Barışık, “Çok sayıda kişi, polisin eylemlere müdahalesi sırasında kaba dayak, yakın mesafeden kapsül, gaz ve su sıkılması, ters kelepçe, çıplak arama gibi işkence ve kötü muamele niteliğindeki uygulamalara maruz kaldı” ifadelerini kullandı.
14 gazeteci gözaltına alındı
Barışık, protestoları takip eden en az 14 gazetecinin gözaltına alındığını ve 7 gazetecinin tutuklandığını, ancak yapılan itirazlar sonucunda serbest bırakıldığını belirtti. Eğitim-Sen’in protestolara destek amacıyla aldığı bir günlük iş bırakma kararının ardından, sendikanın Merkez Yönetim Kurulu hakkında soruşturma başlatıldığını ve yöneticilere 2 haftalık ev hapsi ile adli kontrol kararı verildiğini aktardı.
RTÜK Başkanı’nın protestoları yayınlarında işleyen televizyon kanallarına yönelik açıklamalarının ise “kapatma tehdidi” olarak yorumlandığını söyledi.
ODTÜ’de bir öğrencinin ayağı kırıldı
Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) yapılan protestolara polisin sert saldırıda bulunduğunuy belirten Barışık, “Öğrencilerin kent merkezindeki eylemlere katılmak amacıyla kampüsten çıkmalarına izin vermeyen polis, yoğun biçimde biber gazı ve gaz atan kapsüller kullandı. Eylemler sırasında öğrenciler yaralandı ve işkence ile kötü muameleye maruz kaldı. 20 Mart’ta şubemize ulaşan öğrenciler, ‘işkenceye uğradıkları ve bir arkadaşlarının ayağının kırıldığı’ bilgisini paylaştı” dedi.
Polisin biber gazı ve tazyikli suyu yakın mesafeden doğrudan kişileri hedef alarak kullandığını belirten Barışık, İçişleri Bakanlığı’nın ise kullanılanların plastik mermi değil, “paintball” tabancaları olduğunu savunduğunu aktardı.
Çıplak arama ve fiziksel şiddet
Barışık, gözaltına alınan 7 kadının çıplak aramaya maruz kaldığını ve fiziksel şiddete uğradığını belirtti.
İHD, protestolara yönelik polis saldırısı ve gözaltılarla ilgili taleplerini şöyle sıraladı:
- İşkence ve kötü muamele yasağını ihlal edenler hakkında soruşturma başlatılması,
- Ters kelepçe, plastik mermi, kapsül, göz yaşartıcı gaz gibi araçların kullanımına son verilmesi,
- Keyfi gözaltı ve tutuklamaların son bulması,
- Tüm gözaltına alınanların serbest bırakılması,
- Gazetecilerin engellenmesine, gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına son verilmesi,
- Valilikler tarafından alınan tüm yasakların kaldırılması.
Barışık, protestolarda yaşanan hak ihlallerine karşı mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, yetkilileri sorumluluk almaya çağırdı.