
İran’ın Bender Abbas kentinde bulunan Recai Limanı’nda 26 Nisan’da meydana gelen patlamada yaşamını yitirenlerin sayısı 65’e yükseldi. Hürmüzgan Valisi Muhammed Aşuri, “Yangın tamamen söndürüldü. Önceliğimiz patlama alanında hayatını kaybedenlerin cenazelerine ulaşmak” açıklamasında bulundu.
İran İçişleri Bakanı İskender Mumini, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada patlamaya ilişkin “güvenlik önlemlerine uyulmaması ve ihmalkarlık gibi eksiklikler” ifadesini kullandı.
Stratejik önemi olan liman
Resmi verilere göre Recai Limanı, İran’ın en büyük konteyner limanı olmasının yanı sıra, ihracat açısından da ülkenin en önemli noktası olarak biliniyor. Konteyner yükleme ve boşaltma işlemlerinin yaklaşık yüzde 80’i bu limanda gerçekleştiriliyor.
İran Yollar Bakanı Farzane Sadeq, limandaki operasyonların 14 bölgeye ayrıldığını ve patlamanın yalnızca birinde meydana geldiğini belirtti. Patlamanın yaşandığı bölümün Banagostar şirketine ait olduğu aktarıldı. Banagostar, ABD tarafından ambargo listesine alınan ve Devrim Muhafızları’na yakınlığıyla bilinen Sepehr Energy Holding’e bağlı faaliyet yürütüyor.
Yük sınıflandırmasında usulsüzlük
Banagostar CEO’su Said Caferi, ILNA haber ajansına verdiği demeçte, “Bu kaza, ithal edilen yükün yanlış beyan edilmesi ve son derece tehlikeli yükün sıradan mallar kategorisinde ithal edilip depolanması sonucu meydana geldi” dedi.
Patlamanın ardından yangın ve dumanın kimyasal yapısına ilişkin savunma ve güvenlik analistleri, sodyum türevi patlayıcıların varlığını doğruladı. Yetkililer, olayın kimyasallardan kaynaklandığını kabul ederken, detaylı açıklama yapılmadı.
Yerel basın kaynaklarına göre, yaklaşık 2 bin ton sodyum perklorat maddesi, Çin’den Bender Abbas’taki Recai Limanı’na getirildi ve burada depolandı. Sodyum perklorat, katı roket yakıtı üretiminde kullanılan tehlikeli bir madde olarak biliniyor.