EmekGüncel

İSİG: Nisan 2025’te en az 152 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Nisan 2025 raporuna göre, geçtiğimiz ay en az 152 işçi yaşamını yitirdi.

Türkiye’de iş cinayetleri can almaya devam ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin Nisan 2025 raporuna göre, geçtiğimiz ay en az 152 işçi yaşamını yitirdi. Bu ölümler, ülke genelinde iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğini ve çalışma koşullarının acilen iyileştirilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Sektörlere Göre Dağılım

İş cinayetleri farklı sektörlere dağılmış durumda. Rapora göre, Nisan ayında en çok ölüm inşaat ve yol işkolunda yaşandı. İşkollarına göre dağılım şu şekilde:

İnşaat, Yol: 34 işçi, Tarım, Orman: 30 işçi (15 işçi ve 15 çiftçi), Taşımacılık: 13 işçi, Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema: 11 işçi, Metal: 9 işçi, Belediye, Genel İşler: 7 işçi, Konaklama, Eğlence: 6 işçi, Savunma, Güvenlik: 6 işçi, Madencilik: 5 işçi, Tekstil, Deri: 5 işçi, Petro-Kimya, Lastik: 3 işçi, Enerji: 3 işçi, Sağlık, Sosyal Hizmetler: 3 işçi, Gıda, Şeker: 2 işçi, Ağaç, Kâğıt: 1 işçi, İletişim: 1 işçi, Gemi, Tersane, Deniz, Liman: 1 işçi, İşkolu belirlenemeyen: 12 işçi

Ölüm Nedenleri

İş cinayetlerinin nedenleri de çeşitlilik gösteriyor. En sık rastlanan ölüm nedenleri şöyle:

Ezilme, Göçük: 29 işçi, Trafik, Servis Kazası: 28 işçi, Yüksekten Düşme: 26 işçi, Kalp Krizi, Beyin Kanaması: 23 işçi, İntihar: 8 işçi, Elektrik Çarpması: 5 işçi, Nesne Çarpması, Düşmesi: 4 işçi, Şiddet: 3 işçi, Patlama, Yanma: 2 işçi, Zehirlenme, Boğulma: 2 işçi, Kesilme, Kopma: 1 işçi, Diğer Nedenler: 21 işçi

Yaş Grupları ve Göçmen İşçiler

Ölen işçilerin yaşları geniş bir yelpazeye yayılıyor:

  • 14 yaş ve altı: 3 çocuk işçi
  • 15-17 yaş arası: 5 çocuk/genç işçi
  • 18-29 yaş arası: 20 işçi
  • 30-49 yaş arası: 70 işçi
  • 50-64 yaş arası: 38 işçi
  • 65 yaş ve üstü: 9 işçi
  • Yaşı bilinmeyen: 7 işçi

Nisan ayında en az 7 göçmen işçi (üçü Afganistanlı, ikisi Suriyeli, biri İranlı, biri Türkmenistanlı) de iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Göçmen işçiler tarım, metal ve inşaat işkollarında çalışıyordu.

Kadın ve Çocuk İşçi Ölümleri

Raporda, Nisan ayında hayatını kaybeden işçilerden 8’inin çocuk işçi olduğu belirtiliyor. Ölen çocukların ikisi tarım, ikisi inşaat, biri maden, biri enerji, biri genel işler ve biri konaklama işkollarında çalışıyordu. Kadın işçiler ise 4 can kaybı ile tarım, tekstil ve genel işler sektörlerinde öne çıkıyor.

Sendikasız İşçiler En Kırılgan Grup

Ölen işçilerin sadece 6’sı (yüzde 3,94) sendikalıydı. Sendikalı işçiler metal, güvenlik, eğitim ve inşaat işkollarında çalışıyordu. Bu oran, sendikasız çalışan işçilerin çok daha büyük risklerle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Coğrafi Dağılım

İş cinayetleri Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış durumda. Nisan ayında 54 şehirde ve yurtdışında dört ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayetleri yaşandı. En fazla ölüm şu şehirlerde kaydedildi:

  • İstanbul: 19 ölüm
  • Ankara ve İzmir: 7’şer ölüm
  • Antalya ve Sakarya: 6’şar ölüm
  • Şanlıurfa: 5 ölüm
  • Balıkesir, Kocaeli, Konya, Muğla ve Şırnak: 4’er ölüm

Sonuç ve Talepler

İSİG Meclisi, raporunun sonunda çocuk işçiliği ve çocuk iş cinayetlerinin önlenmesi için köklü reformlar yapılması gerektiğini vurguluyor. Çocuk işçiliğinin yasaklanması, eğitim sisteminin çocuk gelişimine uygun hale getirilmesi ve işçi sağlığı/güvenliği önlemlerinin artırılması talep ediliyor.

Çocukların yeri fabrikalar, şantiyeler ve madenler değil; okullar, parklar ve oyun bahçeleridir. Sermaye için ucuz işgücü yerine, çocukların güvenli bir geleceğe sahip olabilmesi için adil bir sistemin inşa edilmesi gerektiği bir kez daha hatırlatılıyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu