GüncelKadın

Kadıköy’de 8 Mart Kadın Platformu, Pınar Gültekin’in katilinin Yargıtay kararını protesto etti

Kadıköy’de 8 Mart Kadın Platformu, Pınar Gültekin’in katili Cemal Metin Avcı’ya verilen Yargıtay kararını protesto ederken, 8 Mart’ta Kadıköy’de olacaklarını bildirdi.

Kadıköy’de Süreyya Operası önünde bir araya gelen 8 Mart Kadın Platformu, Pınar Gültekin’in katili Cemal Metin Avcı’ya ilişkin Yargıtay kararını protesto ederken, 8 Mart çalışmalarına da start verdi.

Kadınlar, “Pınar Gültekin için adalet! Ayrımcı ceza indirimlerine ve cezasızlık politikalarına karşı 8 Mart’ta Kadıköy’deyiz” yazılı pankart açarak bir açıklama gerçekleştirdi.

Açıklamada, “Bir kez daha 8 Mart’a yaklaşırken öfkemizle, isyanımızla sokakta buluşmaya devam ediyoruz. Bu yıl 8 Mart’ı kadına yönelik şiddetin ve katliamların her geçen gün arttığı, kadınların düşük ücretlerle ve güvencesiz çalışmak zorunda bırakıldıkları, savaşlarda şiddetin, yerinden etmenin, açlığın en büyük zorluklarına maruz kaldıkları, kadın işsizliğinin arttığı, göçmen kadınlara yönelik ırkçı saldırıların çoğaldığı koşullarda her gün çevremizi biraz daha kuşatan bu karanlığa karşı sözümüzü birlikte söylemek için geldik” denildi.

Pınar Gültekin’in Temmuz 2020’de katledilmesinin ardından Cemal Metin Avcı’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından bozuldu ve haksız tahrik indiriminin önünü açtı. Kadın platformu, bu kararı kabul etmediklerini belirterek, “Pınar’ın öldürülmesi planlı bir şekilde tasarlanmış ve işkence edilerek gerçekleşmiş bir cinayetti. Cemal Metin Avcı’nın hangi davranışının ‘canavarca’ olmadığına kanaat getirdiniz?” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, 2024 yılında 394 kadının erkekler tarafından katledildiği hatırlatıldı. Kadınlar, iktidarın kadına yönelik şiddetle mücadelede yeterli adımları atmadığını ve cezasızlık politikalarıyla failleri ödüllendirdiğini belirtti. “6284 hala etkin uygulanmıyor” diyen kadınlar, “Kadına yönelik şiddeti önlemek, kadınlar için güvenli şehirleri, evleri inşa etmekle görevli devlet kurumları kolluğuyla, yargısıyla görevini yerine getirmezken yeni saldırılar için katillere cesaret veriyor” diyerek, bu durumu protesto etti.

Kadıköy’deki açıklamada, ekonomik kriz nedeniyle en çok etkilenen grupların kadınlar ve LGBTİ+lar olduğunu belirten platform, “Krizde ilk işten çıkarılan, güvencesiz çalıştırılan, seks işçiliğine itilen bizler bu düzene artık yeter diyoruz” dedi.

Açıklamada son olarak, kadın dayanışmasının önemine dikkat çekilerek, “Kadın dayanışmamız her geçen gün büyürken hayatlarımız, haklarımız için eşit ve özgür bir yaşamı kurmak için öfkemizle, isyanımızla, dayanışmamızla, mücadelemizle 8 Mart’ta Kadıköy’de eylemdeyiz!” denildi.

Eylem, “Kadınlar sokağa, eyleme, özgürleşmeye!” sloganlarıyla sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu