EkolojiGüncel

MARDİN | Rişmîl köylüleri direnişle kepçeleri durdurdu

Mardin’in Rişmîl ilçesinde köylülerin Güneş Enerji Santrali (GES) projesine karşı yürüttüğü iki günlük direnişin ardından kepçeler geçici olarak bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

Yeni Özgür Politika’nın haberine göre, Mardin’in Rişmîl (Yeşilli) ilçesine bağlı Zeytuna (Zeytinli) Mahallesi’nde köylülerin Güneş Enerji Santrali (GES) projesine karşı yürüttüğü iki günlük direnişin ardından kepçeler geçici olarak bölgeden ayrılmak zorunda kaldı. AKP’li belediye tarafından mahallede yapılmak istenen GES’e karşı sabah saatlerinden itibaren kepçelerin önüne oturarak alana girişlerini engelleyen köylüler, saatlerce sloganlar eşliğinde bekleyişlerini sürdürdü. Bu direnişin ardından Valilik, Kaymakamlık ve Belediye yetkilileri köylülerle görüşme yaparken, olay yerine takviye jandarma birlikleri gönderildi. Mardin Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Ahmet Erekici de köylülerden dağılmalarını istedi, ancak köylüler, kepçelerin bölgeden çıkmaması halinde eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. Köylülerin taleplerinin kabul edilmesinin ardından kepçeler bölgeden ayrıldı, ancak bu ayrılığın üç gün süreceği öğrenildi.

Köylülerden GES ve Sanayi Bölgesine Tepki

Mahalledeki direnişin temelinde 100 dönümlük araziye kurulmak istenen GES projesi bulunuyor. Ayrıca, özel elektrik üretim şirketlerine tahsis edilen bin dönümlük arazi üzerinde de benzer projeler planlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2022’de belediye projesi, 2024’te ise Sanvar Elektrik Enerji projesi için “ÇED gerekli değildir” kararı verdiği belirtiliyor. Mahalle sakinleri, kendilerinden habersiz bir şekilde mera alanlarının statüsünün değiştirilip hazineye devredildiğini ifade ediyor.

Köyümüzde Kalmak İstiyoruz

Mahalle sakinlerinden Erdal Doğu, hayvancılığın temel geçim kaynakları olduğunu vurgulayarak, “Çöp tesisi burada, sanayi buraya getirildi, bu paneller de buraya getirilirse hayvancılık bitecek. Köyümüzden ayrılmak istemiyoruz” dedi. Hacire Doğu ise “Toprağımız bizim için namus meselesidir. Göç etmek istemiyoruz” şeklinde konuştu. Mahalle sakini Celal Arık da hazine arazilerinin büyük bölümünün mera olduğunu belirterek, mera alanlarının daraltılmasına karşı çıktı.

Zorbalıkla Almak İstiyorlar

Köyün eski muhtarı Siyamend Doğu, köy meralarının köylülerin haberi olmadan projelere açıldığını ifade ederek, “Zorbalıkla bizim köyün merasını almak istiyorlar” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu