
Türkiye genelinde süren protestolarda polis şiddeti giderek artarken, Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) Hukuk Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan bir rapor, kolluk güçlerinin saldırılarına dikkat çekti. Raporda, özellikle üniversitelerde yaşanan baskılar ve İstanbul’daki protestolarda uygulanan şiddet detaylandırıldı.
ODTÜ’de plastik mermi ve gazlı saldırı
Raporda, “Orantısız müdahalelerin örneklerinden biri olarak ODTÜ’de yaşanan polis müdahalesi öne çıkmaktadır” denildi. Kampüs içinde plastik mermi ve biber gazı kullanımı nedeniyle birçok öğrencinin yaralandığı belirtilirken, “Kimi öğrencilere de kalıcı hasar bıraktığı tespit edilmiştir” ifadesine yer verildi. Ayrıca, kampüs çıkışlarının polis tarafından kapatıldığı ve öğrencilerin kampüs içinde mahsur bırakıldığı vurgulandı.
İstanbul’daki protestolara sert saldırı
Saraçhane’de 19-21 Mart tarihlerinde düzenlenen protestolara yönelik polis saldırısı da raporda ele alındı. “Demokrasi ve özgürlük talebiyle eylem yapanlar tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle karşılaştı” denilen raporda, eylemcilerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasına sığınmak zorunda kaldığı ve binanın polis tarafından ablukaya alındığı aktarıldı.
Raporda, Bozdoğan Kemeri önünde yerde savunmasız halde bulunan bir gence yönelik polis şiddeti, “yetki aşımı” ve “insanlık dışı muamele” kapsamında değerlendirildi.
‘Valiliğin yasak kararı hukuksuz’
Raporda dikkat çeken bir diğer nokta, İstanbul Valiliği’nin 19-26 Mart tarihleri arasında her türlü toplantı, yürüyüş ve basın açıklamasını yasaklayan genel kararı oldu. Kararın “kategorik yasak” olduğu belirtilirken, “Anayasa Mahkemesi ve AİHM içtihatlarına göre, bu tür ayrım gözetmeksizin alınan yasak kararları, temel hak ve özgürlüklerin özüne müdahale anlamına geliyor” ifadelerine yer verildi.
1.133 kişi gözaltına alındı
Öğrencilerin yalnızca eylem sırasında değil, sonrasında da sistematik baskıyla karşı karşıya kaldığı belirtilen raporda, protestolar süresince 1.133 kişinin gözaltına alındığı vurgulandı. Gözaltında avukatlarla iletişim hakkının engellendiği, nezarethane koşullarının insan onuruna aykırı olduğu ve bazı öğrencilerden uzun süre haber alınamadığı da aktarıldı.’“Kolluk yetkilileri cezai sorumluluktan muaf değil’
GSÜ öğrencilerinin iktidarı insan haklarına uygun hareket etmeye çağırdığı raporda, şu ifadeler yer aldı:
“Kolluk yetkililerini, yetkilerini insan hakları normlarına uygun şekilde kullanmaya davet ediyoruz. Tüm idarenin, kolluk görevlilerinin bireysel cezai sorumluluğunu hatırlatıyor, hiç kimsenin yargıdan bağışık olmadığını vurguluyoruz.”