EkolojiGüncel

Ordu’da köylülerden maden sondaj çalışmasına karşı eylem

Ordu'nun Korgan ilçesinde, Aybastı Perşembe Yaylası'nı tehdit eden madenin sondaj çalışmasına izin vermeyeceklerini bildiren köylüler ve çevre örgütleri, çalışmanın yasadışı olduğunu belirterek eylem yaptı.

Ordu’nun Korgan ilçesinde, Aybastı Perşembe Yaylası’nı tehdit eden madenin sondaj çalışmasına tepki gösteren köylüler ve çevre örgütleri, çalışma alanında toplanarak durumu protesto etti. Katılımcılar, maden sondajının yasadışı olduğunu ifade etti.

Maden sondajı için Ordu Valiliği Mera Kurulu, daha önce yaptığı toplantılarda madenin yapılmasına izin vermemişti. Ancak ikinci toplantıda olumlu bir karar alınması üzerine, Ordu İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Ordu Çevre Derneği’nin aktardığı bilgilere göre, sondaj için gerekli izinlerin alınmadığı anlaşıldı. Bu durum üzerine Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu, Aybastı Perşembe Yaylası’nda bir araya gelerek protesto düzenledi.

Perşembe Yaylası’nda toplanan halka yapılan açıklamalarda, yaylaların korunması için hukuksal ve fiili mücadelenin verileceği vurgulandı. Ayrıca, 13 Ekim Pazar günü bir miting düzenleneceği duyuruldu. Etkinliğe, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve çeşitli dernek temsilcileri de katıldı.

‘Geleceğimizi karartmalarına izin vermeyeceğiz’

Ertuğrul Gazi Gönül, şirketin çalışmalarının yasadışı olduğunu belirterek, “5 bin 200 metrekarelik orman alanı için vali yardımcısı ‘ben izin verdim’ diyor ama muhatap valilik değil. Orman Müdürlüğü’nün iznini almaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kabataş Belediye Başkanı Bülent Güney, “Bu madenin çocuklarımıza, geleceğimize bir faydası yok. Geleceğimizi karartıyorlar, izin vermeyeceğiz. Konuyu, detaylarını bilmeyen kimse kalmadı. Kulağını tek tıkayanlar devlet büyüklerimiz, onlar da neden tıkıyor bilmiyorum” dedi.

Türkiye Ormancılar Derneği Giresun Ordu Temsilcisi Barış Sağra, “Madenleri yabancı şirketlere çıkarttırarak zengin olabilmiş tek bir ülke yoktur. Türkiye de olamayacaktır. Yabancı maden şirketleri çıkarttıkları madenleri kendi ülkelerine götürürken, arkalarında siyanürle kirlettikleri bir toprak ve yoksullaşmış bir halk bırakır” şeklinde konuştu.

Jandarma tutanak tuttu

Konuşmaların ardından, toplu olarak sondaj alanına gidildi. Köylüler, şirketin alanı boşaltmasını, araçların çıkarılmasını ve çalışmanın durdurulmasını talep etti. Protesto sırasında şirketin çadırı dağıtıldı. Tepkiler üzerine maden makineleri mühürlendi ve jandarma olayla ilgili tutanak tuttu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu