Güncel

Sosyalist yazar Sevim Belli hayatını kaybetti

Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden, yazar ve çevirmen Sevim Belli hayatını kaybetti.

Siyasetçi, tıp doktoru, yazar, çevirmen Sevim Belli 1925 yılına İstanbul’da doğdu. Ünlü bir aileye mensup olup, armatör Rıza Kalkavan, anne tarafından dedesidir. Sevim (Tarı) Belli bu yüzden Beylerbeyi’ndeki Nazım Kalkavan Yalısı’nda büyüdü. Eski emniyet müdürlerinden İsmail Hakkı Tarı’nın kızıdır.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okudu. Tıp Fakültesini bitirdikten sonra ABD’ye gidip ardından Paris’te uzmanlık eğitimine başladı. Buradan katıldığı 3. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali sırasında, Ağustos 1951’de Berlin’de Nâzım Hikmet ile tanıştı ve TKP’nin yurt dışı ve yurt içi yöneticileri arasında kuryelik görevi üstlendi.

Bu şekilde Türkiye’ye gittikten sonra, İstanbul’dan Paris’e dönerken yakalandı. TKP’ye yönelik geniş çaplı operasyon başlatıldı. “51 Tevkifatı” denilen operasyonda gözaltına alındı ve Türkiye Komünist Partisi’nin Merkez Komitesi üyeleri; Şefik Hüsnü Değmer, Zeki Baştımar, Reşat Fuat Baraner, Mehmet Bozışık, Halil Yalçınkaya ve Mihri Belli ile birlikte tutuklandı. 1957’de cezaevinde TKP yöneticilerinden Mihri Belli ile evlendi.

Komünistlikten hükümlü hekimlerin görev yapma hakkı alındığı için, 1960’lı yıllarda Cezayir’de doktorluk yapmak üzere 1964’te çocuklarını da alıp yurt dışına çıktı. 1966’da Türkiye’ye geri döndü. 12 Mart döneminde tekrar tutuklandı ve 3 yıl cezaevinde kaldı. 12 Eylül darbesinden sonra tekrar yurt dışına çıktı.

Sosyalist hareket içinde daha çok kadın hakları alanında verdiği savaşımla öne çıktı. 2008 yılında, kurucularından olduğu Sosyalist Parti Genel Başkanlığına seçildi.

Anılarını “Boşuna Mı Çiğnedik” adında bir kitapta yazdı.

ESERLERİ:

ANI-DENEME: Boşuna mı Çiğnedik? (1994).

ÇEVİRİ: Alman İdeolojisi (F. Engel – K. Marks’tan, 1992), Felsefenin Başlangıç İlkeleri (G. Politzer’den, 1999), Anarşizim Üzerine (F. Engel – K. Marks’tan, 1999), Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı (K. Mars’tan, Ücretli Emek ve Sermaye (K. Marks’tan, 1999), Fransa’da Sınıf Savaşımları 1848-1850 (K. Marks’tan, 1996), İlkel, Köleci ve Feodal Toplum Kapitalist Öncesi Biçimler (Z. Mitropolski’den, 1992), Kapitalist Toplum (Z. Mitropolski’den, 1995), Louis Bonaparte’ın 18 Brumaire’i (K. Marx’tan), Ludwig Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesinin Sonu (F. Engels’den, 1992), Materyalizm ve Ampiryokritisizm Gerici bir Felsefe Üzerine Eleştirel Notlar (V. İ. Lenin’den, 1993).

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu