
İzmir’de üç ayrı tütün fabrikasında çalışan yüzlerce işçi greve çıktı. Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası 7 No’lu Şube’de örgütlü Sunel Tütün, Oryantal Tütün ve T.T.L. Tütün emekçileri üretimi durdurdu. Üç fabrikada da gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde sonuç çıkmayınca sendika, grev kararı aldı.
Sunel işçisi yolu açtı
İzmir’in Bornova ilçesinde faaliyet gösteren tütün tedarikçisi Sunel Ticaret Türk A.Ş.’de, patron ile Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş İzmir 7 No’lu Şube arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Patronun asgari ücret oranında zam önerisine karşılık, işçilerin yüzde 70-80 oranında zam ve sosyal hak taleplerinin kabul edilmemesi üzerine 600 işçi greve çıktı.
Görüşmelerin tıkanmasının ardından başlayan grev, 11. gününe girerken, işçiler talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Sunel’de çalışan işçi temsilcisi Erkan Akyüz, fabrika yönetiminin sunduğu teklifin vasıf ve kıdem farkı gözetmediğini belirterek çalışanların ücretlerinin günden güne eridiğini ve şartlarının giderek kötüleştiğini dile getirdi.
“Kadın işçiler sürekli toza maruz kalıyor!”
Sunel işçilerinin en büyük şikayetlerinden biri düşük ücretler ve ağır çalışma koşulları. Fabrika ortamının tozlu ve sıcak olduğunu söyleyen Akyüz, özellikle kadın işçilerin sürekli toza maruz kaldığını belirtti:
“Çalışma koşulları oldukça zor. Fabrika içinde tozlu ve sıcak bir ortam var. Çalışan kadın işçiler sürekli toza maruz kalıyor. Ancak yapılan işin karşılığında aldıkları ücret çok düşük. 23-24 bin lira gibi bir maaş alıyorlar. Bu nedenle daha yüksek bir maaş talep ettik. Biz yüzde 70-80 oranında bir zam istedik ama işveren sadece yüzde 38 zam teklif etti.”
İşçiler yalnızca maaş artışı değil, sosyal haklar konusunda da iyileştirme talep ediyor. Akyüz, “Kadrolu personelin aldığı kömür parası, eğitim yardımı gibi sosyal hakları içeren bir paket istedik. Ancak işveren bunu da kabul etmedi. Ücret artışı ve sosyal haklar dışında ekstra bir talebimiz olmadı. Taleplerimiz karşılanmayınca greve çıkmak zorunda kaldık” şeklinde konuştu.
“Gittiği yere kadar gideceğiz”
Grev sürecinde patronla herhangi bir görüşme gerçekleşmediğini belirten işçiler, mücadelelerine kararlılıkla devam edeceklerini ifade etti. Akyüz, şu ana kadar işverenin diyalog kurma yönünde bir adım atmadığını ve direnişlerini sürdürmekte kararlı olduklarını belirterek şunları söyledi:
“İşveren henüz görüşmeye yanaşmıyor. Toplamda 600 kişi greve çıkmış durumda ve 11 gündür devam ediyoruz. Motivasyonumuz yüksek, bir kırılma yok. Sonuna kadar gitmeyi planlıyoruz. İşveren tarafının da artık düşünmesi gerekiyor. Taleplerimizi karşılamadan buradan ayrılmayacağız.”
Gelecek süreçte sendikanın ve işçilerin beklentisinin ne olduğu sorulduğunda ise Akyüz, tek isteklerinin patronun masaya oturması olduğunu belirtti:
“Bizim tek beklentimiz işverenin bir an önce masaya oturması. Ama şu an direnç mi gösteriyorlar, farklı bir planları mı var bilmiyoruz. Tek istediğimiz işçilerin mağduriyetinin giderilmesi. Başka bir talebimiz yok.”
“Birlik ve dayanışmayla kazanacağız”
Uzun süren grev sürecine rağmen işçilerin birlik ve dayanışma içinde olduklarını vurgulayan Akyüz, “600 kişi gerçekten ciddi bir rakam. Motivasyonumuz yüksek. Ziyarete gelen arkadaşlarımız da bize hep birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz gerektiğini söylüyor. Biz de bu dayanışmayı koruyarak hakkımızı alana kadar bekleyeceğiz” dedi.
Sunel işçileri, ücretlerin iyileştirilmesi ve sosyal haklarının tanınması için grevi sürdürmeye kararlı olduklarını belirterek, işvereni bir an önce taleplerini kabul etmeye çağırdı.
Partizan, direnişteki işçileri ziyaret etti
Sunel Tütün Fabrikası’nda hakları ve gelecekleri için Tek Gıda-İş Sendikası’nın öncülüğünde greve çıkan Sunel işçilerine direnişlerinin ikinci gününde İzmir Partizan tarafından bir dayanışma ziyareti gerçekleştirildi. Ziyarette son gelişmeler ve direnişin nedenleri, direnişin kazanımla sonuçlanması üzerine neler yapılabileceği üzerine konuşuldu.